1

Temat: czy wykonawca uchyla się od podpisania umowy

wykonawca uchyla się od podpisania umowy, czy za uchylenie mogę uznać fajt że 3 krotnie wyznaczany miał termin na podpisanie umowy, pierwotnie odbiera telefon informując że oddzwoni, obecnie telefonu nie odbiera. czy jest to podstawa do uznania że wykonawca uchyla się od podpisania umowy? I czy w takim wypadku moge wybrać kolejnego?

2

Odp: czy wykonawca uchyla się od podpisania umowy

jeżeli pisemnie powiadamialiście o kolejnym terminie i nie ma odzewu to wybierać następnego

3

annaanna napisał/a:

wykonawca uchyla się od podpisania umowy, czy za uchylenie mogę uznać fajt że 3 krotnie wyznaczany miał termin na podpisanie umowy, pierwotnie odbiera telefon informując że oddzwoni, obecnie telefonu nie odbiera. Czy jest to podstawa do uznania że wykonawca uchyla się od podpisania umowy? I czy w takim wypadku moge wybrać kolejnego?

Tak. Możesz.

4

Dla własnego bezpieczeństwa udokumentuj fakt trzykrotnego wyznaczenia terminu i wybieraj kolejnego.

5

Nie czekaj, wybieraj następnego.

6

tzo upływa w dniu dzisiejszym, wystąpiłam do wykonawców z wnioskiem o przedłużenie tzo, lepiej wybrać kolejnego wykonawcę w  dniu dzisiejszym czy poczekać do jutra, aby ten który się uchyla został wykluczony za nieprzedłużenie tzo?

7

czy zamawiający powinien w pierwszej kolejności unieważnić wybór oferty najkorzystniejszej a następnie wybrać kolejnego, czy od razu wybrać kolejnego bez unieważniania poprzedniego wyboru?

8

od razu bez unieważnienia

9

Czynność zawarcia umowy nie jest czynnością wykonywaną w ramach postępowania o udzielnie zamówienia. W związku z tym nie musisz podejmować w tym przypadku żadnej czynności poza zastosowaniem w stosunku do wykonawcy, który uchyla się od zawarcia umowy na warunkach określonych w ofercie, sankcji utraty wadium (jeśli było ono wymagane).

10

Wykonawca z najkorzystniejszą ofertą uchylił się od zawarcia umowy, minął termin związania ofertą przedłużył go tylko najdroższy wykonawca czy mogę go wybrać jeśli jestem w stanie zwiększyć środki w budżecie na ten cel? Czy pozostałych wykonawców, którzy nie przedłużyli tzo wykluczam z postępowania na podst. art. 24 ust. 2 pkt. 2)?

11

Możesz podpisać umowę jeżeli środki na to pozwalają.

12

mam jeszcze jeden problem zwróciłam się do wykonawców o przedłużenie tzo w dniu jego upływu, wiem że powinnam to zrobić na co najmniej 3 dni przed upływem tego terminu. TZO przedłużył tylko jeden najdroższy wykonawca. czy ma to jakieś znaczenie. Mój wniosek był zbyt późno więc chyba należy to traktować jakby tego wniosku w ogóle nie było z mojej strony?

13

Co powinno się zrobić jeśli wykonawca (jedyny) nie podpisuje umowy .

14

Nic smile

15

Czyli ewentualnie zatrzymuję wadium( jeśli zdążę).A co z ogłoszeniem o udzieleniu zamówienia.

16

Wadium zatrzymujesz - art.46.5 pzp.
Ja ogłoszenia nie robię. Do dokumentacji dołączam notatkę służbową z opisem sytuacji.

17

Czy powinnam unieważnić postępowanie ? Osobiście uważam , że nie  ale spotkałam się z opinią , że należy unieważnić na podstawie art.93 ust.1 pkt.1 w związku z art. 94 ust.3 . Co wy na to ?

18

czy z tych art. wynika podstawa do unieważnienia, nie

19

postępowanie po prostu ulega zawieszeniu i jest nie ukończone - na wieki:)

20

Ok,  tak myślałam.