1

Temat: załączniki do protokołu

Witam
Przetarg nieograniczony powyżej progów unijnych. Przedmiotem zamówienia jest dostawa systemu. Zamawiający wymagał aby Wykonawcy przeprowadzili  demonstrację próbki systemu. Demonstracja była nagrywana przez Zamawiającego. Czy Zamawiający, może udostępnić nagranie i protokół pisemny z przeprowadzonej demonstracji innym wykonawcom biorącym udział w postępowaniu na ich wniosek. Czy takie nagranie stanowi załącznik do protokołu i wtedy zgodnie z art. 96 ust. 3 powinnam udostępnić dopiero po wyborze oferty czy też nie stanowi to załącznika a jest jakoby treścią oferty i udostępniam w każdej chwili.
Ponadto, czy mogę udostępnić nagranie wykonawcy, który przeprowadził demonstrację?

2

Odp: załączniki do protokołu

Witam, czy ktoś mi pomoże?

3

Można udostępnić na wniosek wykonawcy. Jest to element oferty. Możesz udostępnić nagranie wykonawcy, który przeprowadził demonstrację również.

4

Darek W. napisał/a:

Można udostępnić na wniosek wykonawcy. Jest to element oferty. Możesz udostępnić nagranie wykonawcy, który przeprowadził demonstrację również.

Czyli mogę udostępnić wykonawcy A nagranie z demonstracji wykonawcy B przed wyborem oferty, , tak? oczywiście na wniosek wykonawcy A. Pytam, bo wolę się upewnić :-) aha... a czy posiadasz może jakieś opinie, orzeczenia w podobnej sprawie? z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc.

5

Bardziej powinnaś się starać o wyroki argumentując brak ujawniania prezentacji, a nie przeciwnie, tj. działając na rzecz jawności postępowania.

6

janek159 napisał/a:

Bardziej powinnaś się starać o wyroki argumentując brak ujawniania prezentacji, a nie przeciwnie, tj. działając na rzecz jawności postępowania.

dziękuję, ale przed wyborem oferty mogę udostępnić ?

7

teraz widzę że napisałem coś co może być kompletnie niezrozumiałe dla odbiorcy, i chyba to się stało ...

podsumowując, ujawniaj prezentację zarówno przed wyborem jak też po, chyba że jest to zastrzeżone jako tajemnica przedsiębiorstwa.

8

janek159 napisał/a:

teraz widzę że napisałem coś co może być kompletnie niezrozumiałe dla odbiorcy, i chyba to się stało ...

podsumowując, ujawniaj prezentację zarówno przed wyborem jak też po, chyba że jest to zastrzeżone jako tajemnica przedsiębiorstwa.

OK, dziękuję. Wykonawcy zastrzegli próbkę i hasła do próbki które pozostawili u Zamawiającego jako tajemnicę przedsiębiorstwa. Nie nie wspominali, że nagranie jest tajemnicą ...

9

olimpia1981 napisał/a:
janek159 napisał/a:

OK, dziękuję. Wykonawcy zastrzegli próbkę i hasła do próbki które pozostawili u Zamawiającego jako tajemnicę przedsiębiorstwa. Nie nie wspominali, że nagranie jest tajemnicą ...

Tylko, że:
1) nagranie może zawierać informacje stanowiące tajemnicę przedsiębiorstwa, co do których wykonawca zastrzegł, że nie mogą być one udostępniane oraz wykazał, iż zastrzeżone informacje stanowią tajemnicę przedsiębiorstwa;
2) samo zastrzeżenie to za mało (patrz: pkt 1).