1

Temat: Wezwanie do uzupełnienia

Przetarg nieograniczony na opracowanie dokumentacji projektowych

dot. 1 i 4 części zamówienia: Wykonawca na Wezwanie z art. 26 ust. 2 złożył wykaz usług - doświadczenie Wykonawcy ( 5 dokumentacji projektowych) oraz wykaz osób - projektanta, którego doświadczenie powiela się z wykazem usług Wykonawcy. Załączone są do tego protokoły zdawczo - odbiorcze, potwierdzające należycie wykonane zlecenia.

Zamawiający wymagał "minimum dwóch dokumentacji projektowych o podobnym charakterze do przedmiotu zamówienia, na podstawie których uzyskano decyzje zezwalające na realizację inwestycji drogowej"

W wykazach Wykonawcy nie można dopatrzeć się informacji, które potwierdzałyby, że wymienione dokumentacje projektowe uzyskały decyzje ZRID.

Zamawiający na podstawie art. 26 ust. 3 wzywa Wykonawcę do uzupełnienia dokumentów potwierdzających, że uzyskano ww. decyzje do wymienionych dokumentacji projektowych.

Wykonawca nie zauważył zapisu o wymogach decyzji ZRID i w uzupełnieniu przedstawia dodatkowo 3 nowe usługi opracowania dokumentacji, które uzyskały decyzję ZRID. - złożony załącznik z wymienionymi 2 pierwotnie wymienionymi usługami oraz 3 nowymi.

Czy Wykonawca w uzupełnieniu (art. 26. ust 3) może dodać sobie inne usługi, których nie wykazał na Wezwanie z art. 26. ust.2?

2

Odp: Wezwanie do uzupełnienia

Jest ok.

3

Witam. Zadam pytanie tutaj, bo wątków jest tyle, że nie mogłam znaleźć odpowiedniego miejsca.
Pytanie może trochę głupie, ale do tej pory nie robiłam przetargu unijnego, a więc nie miałam do czynienia z całą tą elektronizacją.
Chodzi mi o wezwanie do uzupełnienia, jak to technicznie wygląda?
1. W jakiej formie przesłać do Wykonawcy? Miniportal, epuap, mail?
2. Czy prezes ma podpisać kwalifikowanym podpisem czy wystarczy jak podpisze na papierze a ja prześlę skan podpisanego dokumentu?

4

katarzynka160 napisał/a:

Witam. Zadam pytanie tutaj, bo wątków jest tyle, że nie mogłam znaleźć odpowiedniego miejsca.
Pytanie może trochę głupie, ale do tej pory nie robiłam przetargu unijnego, a więc nie miałam do czynienia z całą tą elektronizacją.
Chodzi mi o wezwanie do uzupełnienia, jak to technicznie wygląda?
1. W jakiej formie przesłać do Wykonawcy? Miniportal, epuap, mail?
2. Czy prezes ma podpisać kwalifikowanym podpisem czy wystarczy jak podpisze na papierze a ja prześlę skan podpisanego dokumentu?

1. Miniportal nie służy do komunikacji. Wezwania możesz wysłać na maila.
2. Nie musi być to podpis kwalifikowany. Elektronizacja nie dotyczy Zamawiającego. Wystarczy skan podpisanego dokumentu.

5

Dziękuję za odpowiedź.
Pytanie jeszcze takie:
Oferta, którą stanowi wypełniony ręcznie formularz, podpisany tradycyjnie i zeskanowany jest do odrzucenia?

Czyli oferta nie zgodna z ustawą, bo oferty składa się w formie elektronicznej, a więc trzeba ją też elektronicznie "wytworzyć". Dobrze rozumiem?

Pomijam już fakt, że oferta w ogóle nie ma kwalifikowanego podpisu elektronicznego.

6

Oferta podpisana zeskanowana ale podpisana kwalifikowanym podpisem jest ok.

W opinii UZP uznał przede wszystkim, że: ?W przypadku zeskanowania oferty wykonawcy pierwotnie wytworzonej przez niego w postaci papierowej, tj. przekształcenia jej w postać elektroniczną, a następnie opatrzenie powstałego w ten sposób dokumentu elektronicznego kwalifikowanym podpisem elektronicznym wykonawcy, oznacza wolę złożenia oferty, nie zaś kopii oferty?. Jednocześnie UZP podkreślił również zbędność uprzedniego opatrzenia takiej oferty własnoręcznym podpisem.

W dalszej treści opinii UZP wskazał, że: ?Ofertę, stanowiącą oświadczenie woli wykonawcy, należy uznać za dokument elektroniczny (ofertę złożoną w postaci elektronicznej) niezależnie od tego, czy jej postać elektroniczna powstała wyłącznie przy użyciu programu komputerowego, czy też na skutek przekształcenia postaci papierowej do postaci elektronicznej, jeżeli tylko dokument elektroniczny zostanie opatrzony kwalifikowanym podpisem elektronicznym?.

7

A masz podstawę? tzn. pełną treść tej opinii.
Bo ja tu czytam coś innego i już mam mętlik w głowie:

https://kancelariazp.pl/skan-oferty-opatrzony-kwalifikowanym-podpisem-elektronicznym-problemy-praktyczne/

Marcel napisał/a:

Oferta podpisana zeskanowana ale podpisana kwalifikowanym podpisem jest ok.

W opinii UZP uznał przede wszystkim, że: ?W przypadku zeskanowania oferty wykonawcy pierwotnie wytworzonej przez niego w postaci papierowej, tj. przekształcenia jej w postać elektroniczną, a następnie opatrzenie powstałego w ten sposób dokumentu elektronicznego kwalifikowanym podpisem elektronicznym wykonawcy, oznacza wolę złożenia oferty, nie zaś kopii oferty?. Jednocześnie UZP podkreślił również zbędność uprzedniego opatrzenia takiej oferty własnoręcznym podpisem.

W dalszej treści opinii UZP wskazał, że: ?Ofertę, stanowiącą oświadczenie woli wykonawcy, należy uznać za dokument elektroniczny (ofertę złożoną w postaci elektronicznej) niezależnie od tego, czy jej postać elektroniczna powstała wyłącznie przy użyciu programu komputerowego, czy też na skutek przekształcenia postaci papierowej do postaci elektronicznej, jeżeli tylko dokument elektroniczny zostanie opatrzony kwalifikowanym podpisem elektronicznym?.

8

katarzynka160 napisał/a:

Pomijam już fakt, że oferta w ogóle nie ma kwalifikowanego podpisu elektronicznego.

Skoro nie ma podpisu elektronicznego to nie ma się nad czym rozwodzić - do odrzucenia.

9

Jak nie ma podpisu to sprawa jest oczywista.