1

Temat: Unieważnienie a termin nowego postępowania

W PN kilka pakietów unieważniliśmy ze względu na przekroczenia kwot jaką zamierzaliśmy przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia. Rozumiem że muszę czekać 10 na ogłoszenie nowego postępowania? Przetarg powyżej progów

2

Odp: Unieważnienie a termin nowego postępowania

Tak.

3

Nie.

4

Nie.

5

Ja się zgodzę z Marcelem. Na unieważnienie powyżej progów przysługuje odwołanie. Co w sytuacji jak KIO uzna racje odwołującego a nowy przetarg będzie ogłoszony?

6 (edytowany przez janek159 2018-08-14 08:15:29)

z pewnością uzna rację odwołującego na tego typu unieważnienie ....

7

janek159 napisał/a:

A jednak zdarza się ftp://ftp.uzp.gov.pl/KIO/Wyroki/2017_2093.pdf

8 (edytowany przez janek159 2018-08-14 10:35:53)

Aż przeczytałem. Czyli znów okazuje się, że wszystko jest możliwe w wyrokach KIO. Zwracam honor.

Uderz w stół a wyrok KIO się znajdzie.

9

Olek napisał/a:

Ja się zgodzę z Marcelem. Na unieważnienie powyżej progów przysługuje odwołanie. Co w sytuacji jak KIO uzna racje odwołującego a nowy przetarg będzie ogłoszony?

To, że "może" poczekać nie oznacza że "musi". Odwołanie w takiej sytuacji ma marne szanse na powodzenie, a jeszcze mniejsze szanse są to, że ktoś takie odwołanie wniesienie.

10

Olek napisał/a:
janek159 napisał/a:

A jednak zdarza się ftp://ftp.uzp.gov.pl/KIO/Wyroki/2017_2093.pdf

Wyjątek potwierdzający regułę.

11 (edytowany przez ZB 2019-06-17 14:31:06)

podłączę się pod stary temat

Czy ogłaszaliście kiedykolwiek nowy przetarg od razu po unieważnieniu starego i jeszcze powyżej progów ze względu na wykluczenie jedynego wykonawcy i tym samym brak ważnej oferty? Wiem że należałoby przeczekać terminy na odwołania ale standardowo czas goni

12

Sam się zastanawiam nad konsekwencjami. Jedyne zagrożenie to możliwość odwołania wykluczonego wykonawcy a tym samym prowadzenie 2 postępowań dotyczących tego samego przedmiotu zamówienia. Ale skoro wykonawca się nie odwoła to czy kontrola może coś zarzucić zamawiającemu?

13

nawet jak zarzuci to bez poważniejszych konsekwencji

14

Z jednej strony zarzucić nie ma co bo nie ma odnośnie takiej sytuacji nic w ustawie a z drugiej znając kreatywność naszych kontrolujących; wszystko jest możliwe

15

to inaczej
ankieta
ilu forumowicz miało kontrolę dotyczącą unieważnionych postępowań??

16

no właśnie, ha, ha

17

Ja praktycznie w tym samym dniu ogłszam nowe, chyba, że mam dużo zmian w siwz i ogłoszeniu. Jeśli idą tylko daty... Co do kontroli to sama w sobie nie sprawdza uniewaznionych bo nie zostały podjęte żadne zobowiązania i nie mogliby nic zdziałać:) Trochę inaczej jeśli sprawa by się pokomplikowała ze wzgledu na odwołania. Mogły by być problemy ze wzgledu na wyroki. Ale tak .... Czyńcie jak Wam wygodnie