1

Temat: szacowanie

Mam do zrobienia ścieżkę dydaktyczną z wiatą. Ścieżka w postaci tablic edukacyjnych i zakończona drewniana wiatą i elementami małej architektury w stylu ławki, kosze na śmieci, ogrodzenie. Taki jest zamysł. Mam kosztorys na wiatę. ale nie wiem jak dalej to szacować.... czy to można w ogóle puścić jednym przetargiem? jako przetarg na roboty budowlane? Budowa wiaty będzie stanowić na pewno znaczny koszt ok. 100tys. reszta to elementy małej architektury ok.30tys.zł. wstepny koszt małej architektury wstępnie szacowałem na podstawie cenników, ofert branżowych. ale jak oszacować to na potrzeby przetargu?  żeby było zgodnie ze sztuką?

2

Odp: szacowanie

Jako r. budowlana na podstawie kosztorysów inwestorskich, raczej bym tego na części nie dzielił.

3

Mała architektura podobnie jak wiata wymaga dokumentacji i zgodnie z prawem bud. trzeba ja mieć, więc potraktuj wszystko jak pisze Marcel - jedno zamówienie ale ..... mozesz podzielić na częsci.

4

Jeszcze trochę pomęczę temat...ustalone jest, że przetarg nieograniczony na wiatę i elementy małej architektury- rb....ale ciąży mi temat szacowania kosztów dotyczących małej architektury. Będą to gotowe elementy np. ławka...i jak to oszacować? na podstawie ofert rynkowych? i umieścić tą pozycję w kosztorysie inwestorskim z ceną rynkową? i to uznać za szacunek?
Męczę temat bo kasa ma być ze środków zewnętrznych i wiadomo jak to w takich przypadkach  jest sprawdzane w tym dokumentacja z szacowania wartości zamówienia.

5

pozycja w kosztorysie

6

ławka + dostaw + montaż np. na fundamencie betonowym lub na zasadzie scalonych

7

A ja mam inne pytanko. Potrzebuję zakupić w leasingu sprzęt drogowy i ogrodniczy. Zastanawiam się czy zrobić dwa odrębne przetargi czy puścić to w jednym, ale podzielonym na zadania?
dodam tylko, że jeden leasing będzie dotyczył sprzętu nowego a drugi leasing sprzętu używanego. Pewne jest, że nie dostanę tego od jednego Wykonawcy. Ewentualnie może się jeden bank dogadać z dwoma dostawcami i złożyć ofertę na dwa zadania.
Co myślicie o tym?
Żeby mi nikt nie zarzucił, że robię dwa postępowania na sprzęt, a więc na dostawy?

8

Zbieżne przedmiotowo choć nie tożsame, Zrobiłbym w jednym z podziałem.

9

Można osobno, ale mniej pracy będzie przy jednym postępowaniu z możliwością składania ofert częściowych, to dwa odrębne przedmioty zamówienia.