1

Temat: Nowa umowa czy aneks

Może ktoś pomoże

Usługa dostępu do internetu, umowa zawarta na 24 miesiące, zawarta na podstawie art. 4 pkt 8.

Chcemy zostać przy tych samych parametrach usługi, a w umowie są zapisy, że jeżeli jej nie wypowiem, to przejdzie na kolejne 12 m-cy na tych samych warunkach i dalej będzie przedłużana o kolejne 12 m-cy, aż do naszego wypowiedzenia.

Zastanawiam się, czy mogę w takim przypadku zawrzeć aneks, czy jednak wypowiadać i od Nowa podpisać umowę?

2

Odp: Nowa umowa czy aneks

Zawsze staram się przeprowadzić nowe zamówienie z nową wartością szacunkową.

3

A przed zawarciem umowy jak została ustalona wartość tego zamówienia. Jaki okres realizacji zamówienia został przyjęty.

A zastanawiam się jeszcze po co masz zawierać aneks skoro umowa sama się przedłuża.

A w ogóle to trzeba uważać żeby się nieokazało że kolejne przedłużenie tej samej umowy będzie stanowić że zamówienie osiągnie wartość powyżej 4 pkt. 8

4

Wartość szacunkową dla aktualnie trwającej usługi przyjęłam 24 miesięcy. Nie ma niebezpieczeństwa, że zamówienie przekroczy 30 000 euro.
Przy wypowiedzeniu aktualnej umowy zagrożenia są dwa:
1. Może nie być "płynnego" przejścia z jednej usługi  na drugą. A urząd bez Internetu ... nawet nie chcę myśleć :-(
2. Przy nowej usłudze dodatkowa opłata instalacyjna.

Co robicie w takich przypadkach?

5

izawin napisał/a:

Co robicie w takich przypadkach?

Przeprowadzam nowe postępowanie, przy czym oferta dotychczasowego dostawcy nie zostaje powiększona o koszty instalacji, aktywacji itp., w przeciwieństwie do oferty konkurencji.
Jeżeli wygrywa dotychczasowy dostawca to nie robiłbym aneksu, tylko skorzystał z zapisów dotychczasowej umowy o przedłużeniu - mój regulamin na to pozwala.

W każdym razie jest to nowe zamówienie i nie ma dla mnie ryzyka, że przekroczę próg.

6

Dziękuję za pomoc.