1

Temat: Dzielenie zamówienia

Witam, brat otrzymał dofinansowanie z PROW na zakup maszyn i urządzeń, musi przeprowadzić procedurę przetargową gdyż przekracza 30 tys. euro (oczywiście jest to baza agencyjna ale procedura jak w pzp PN), proszę o pomoc, czy mam traktować to zamówienie jako całość i podzielić na części czy mogę na część ogłosić przetarg a na pozostałe wyposażenie poniżej 30 tys. euro zwykłe rozeznanie - po prostu sama zwątpiłam. Ma do kupienia:
1. reaktor do powłok 115 tys zł
2. sprężarkę - 15 tys. zł
3. agregat 40 tys. zł
4. osuszacz  powietrza 15 ty. zł
5. nagrzewnica - 4 tys. zł
6. minikoparka 130 tys. zł
7. rusztowania 9 tys
8. zagęszczarkę 8 tys zł

2

Odp: Dzielenie zamówienia

Wszystko zależy od tożsamości przedmiotowej, czasowej i podmiotowej, trzeba przeanalizować powyższe zakupy dotyczące tych właśnie przesłanek, trudno to analizować przez forum - za "kogoś".

3

Nie wiem co to jest ten reaktor do powłok, ale cała reszta wygląda mi na maszyny budowlane czyli tożsamość przedmiotowa i powinno być ogłoszone w jednym postępowaniu z podziałem na części

4 (edytowany przez jo 2019-08-13 13:13:42)

marekw2 napisał/a:

Nie wiem co to jest ten reaktor do powłok, ale cała reszta wygląda mi na maszyny budowlane czyli tożsamość przedmiotowa i powinno być ogłoszone w jednym postępowaniu z podziałem na części

może bez rusztowań i czy jeden dostawca dostarczy minikoparkę i np osuszacz?

5

Spokojnie sobie poradzi, jeśli nawet sprzedawca minikoparek  nie ma w magazynie osuszacza to go zamówi u innego dostawcy. Dlaczego wyłączasz rusztowania ? Wbrew logice to też wydaje się być maszyną. Nie wiem czy masz styczność z kosztorysowaniem ale KNR- y pracę rusztowań rozliczają dziale sprzęt w motogodzinach na m2.

6

unikam kosztorysów jak mogę :-)

7

Tożsamość przedmiotu wymienionych urządzeń nie jest oczywista. Pewnie można jakieś elementy wyłączyć z szacunku. Na pewno trzeba zrobić rozeznanie rynku i sprawdzić kto i co może.

8

Bardzo dziękuje za wsparcie, zrobię jedno zamówienie jako dostawa maszyn i urządzeń z podziałem na cześć