1

Temat: Unieważnienie postępowania po wyborze najkorzytsniejszej oferty

Witajcie,
na taką problem. Ogłosiliśmy przetarg na zakup maszyny rolniczej ze środków UE. Złożono tylko 1 ofertę, zrobiłam wybór najkorzystniejszej oferty i wysłaliśmy dokumenty do weryfikacji do Agencji. Agencja zarzuciłam, że zawęźlimy konkurencyjność i będziemy musieli zapłacić karę 25% wartości zamówienia. Jednakże zaleciła w tym przypadku powtórzenie postępowania. Na jakiej podstawie mogę teraz unieważnić postępowanie, po wyborze najkorzystniejszej oferty? czy w ogóle muszę teraz je unieważniać? Czy mogę po prostu rozpisać nowy przetarg?

2

Odp: Unieważnienie postępowania po wyborze najkorzytsniejszej oferty

Jeśli chcesz coś robić nowego, musisz zakończyć stare. Rozumiem, że skoro zalecili nowy PN to nie dali dofinansowania a więc z tego powodu unieważniasz.

3 (edytowany przez Marcel 2019-09-10 09:57:01)

Odp: Unieważnienie postępowania po wyborze najkorzytsniejszej oferty

Wszystko zależy od okoliczności danej sprawy, jeżeli faktycznie jest błąd w OPZ a podpisanie umowy groziło by jej unieważnieniem wówczas trzeba powtórzyć czynność wyboru oferty najkorzystniejszej anulując wybór i unieważnić postępowanie z  art. 93 ust. 1 pkt 7 p.z.p.
Unieważnienie postępowania powinno nastąpić w chwili, gdy zamawiający powziął wiadomość o okolicznościach stanowiących podstawę unieważnienia. Nie ma znaczenia, czy ma to miejsce przed dokonaniem wyboru oferty najkorzystniejszej czy już po wyborze.