Odp: elektronizacja zamówień
Jeżeli nie ma na to przepisu to nie będą w stanie wskazać naruszenia.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → elektronizacja zamówień
Strony Poprzednia 1 … 15 16 17 18 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jeżeli nie ma na to przepisu to nie będą w stanie wskazać naruszenia.
janek 159, ja o tym wiem tylko już mi obrzydło odpowiadać któryś raz z rzędu na to samo pytanie. Kontrolujący sprawdza kilka postępowań i do każdego zadaje to samo pytanie.
Rozumie tj. rozumiem.
popełniłem pierwszy przetarg elektroniczny, wadium w gwarancja prawidłowo podpisanych, co z tym robicie?? zanosicie płytkę z wgranymi gwarancjami do kasy??
W jakim celu ? Ja pozostawiam komplet otrzymanych dokumentów w jednym folderze.
w księgowości ponoć muszą mieć informację że jest takie wadium
to wydrukuj im tą gwarancję,
ja myślał żę Ty żartujesz z ta płytką, a ty poważnie
będę przesyłał mailem te gwarancje do działy fn, a zwrot wadium też odpada czy też mailem odsyłacie ??
ja odsyłam, choć wiadomo że i tak plik na kompie pozostaje.
ustawa mówi, że trzeba zwrócić to zwracam.
jeśli mam dokumenty elektroniczne, to nic nie drukuję do żadnego działu. Po prostu przesyłam e-mailem i tyle. Jak se chcą to niech sobie drukują. Mój plik zostaje u mnie w PC oraz na serwerze jako arch.
zwracacie elektroniczne wadia?
no naprawdę zastanówcie się Państwo.
zwracacie elektroniczne wadia?
no naprawdę zastanówcie się Państwo.
Zgodnie z treścią art. 46 ust. 1 pkt 1 p.z.p. zamawiający zwraca wadium wszystkim wykonawcom niezwłocznie po wyborze oferty najkorzystniejszej,.....
ten przepis w zamyśle nie przewidywał tej sytuacji Tej formy wadium), pozostał w ustawie i jest
Ja zwracam plik z taką gwarancją załączając do niego pismo przewodnie, w którym zawarty jest zapis, że ,,Zamawiający zrzeka się praw przysługujących z tytułu gwarancji".
ten przepis w zamyśle nie przewidywał tej sytuacji Tej formy wadium), pozostał w ustawie i jest
Jest Podaj podstawę jak go trzeba omijać? Jest więc trzeba mieć choć delikatne potwierdzenie wykonania.
Ja omijam przepisy jak uważam (starając się obiektywnie ocenić sytuację), że ich zastosowanie nie ma sensu.
W niniejszej sytuacji na zwrot wadium nikt nie czeka,
ba,
tu nawet nie ma zwrotu, bo to wadium ciągle też jest i było u wykonawcy, choćby na poczcie elektronicznej czy dysku.
to się wszystko zgadza ale jest jedno małe ale ... po co pisać potem wyjasnienia kontrolne i sie bawić w tym kierunku, kiedy mozna załączyć potwierdzenie wysłania i OK.
Jakkolwiek to bezsensownie wygląda wadium trzeba zwrócić. Ostatnio kontrola chciała ode mnie potwierdzenie zwrotu wadium.
Banki dostrzegły problem i coraz częściej do gwarancji dodają klauzule typu:
"Zobowiązania Banku wynikające z niniejszej gwarancji wygasają gdy zwolnią Państwo Bank z wszelkich zobowiązań wynikających z gwarancji przed upływem terminu ważności, poprzez złożenie pisemnego oświadczenia ..."
Ja zwracam wadium dodając oświadczenie o zwolnieniu z gwarancji.
Też się nad tym zastanawiam...
Witam. Chciałem podpytać jak w praktyce powinno wyglądać udostępnienie ofert złożonych elektronicznie? Czy Wykonawca powinien przesłać pismo (wniosek) o udostępnienie ofert do wglądu z podpisem elektronicznym? I w jaki sposób Zamawiający powinien je udostępnić, tzn. czy powinien przesłać wnioskującemu wykonawcy te wszystkie pliki pdf (zawierające podpisy elektroniczne) np. za pośrednictwem e-maila ?
Nie ma nad czym. Wniosek nie koniecznie z podpisem elektronicznym. Udostępnienie z podpisem elektronicznym na e-maila.
Podpinając się do tematu o elektronizacji zamówień mam pytanie .....
Jakie dokumenty po przeprowadzeniu postępowania w formie elektronicznej musimy mieć u siebie w wersji papierowej?
Czy będzie to np. powołanie komisji, pełnomocnictwa do przeprowadzania postępowania, szacowanie wartości zamówienia czy pisma w sprawie zwrotu wadium?. A co z ogłoszeniem o zamówieniu na tablicy ogłoszeń? Czy też wpinamy do segregatora?
Oferty i JEDZ w formie elektronicznej, reszta w formie elektronicznej i wydruki, tak przynajmniej wymaga podlaski UM.
Elektronizacja w polskim wydaniu jest trochę kulawa i obowiązuje tylko wykonawców.
Dzięki za odpowiedź. No to trochę kulawo z tą elektronizacją.
Witam, posiadamy platformę zakupowa chcemy ogłosić PN na dostawy czy w SIWZ muszę dopuszczać składanie ofert papierowo czy mogę wyłącznie za pośrednictwem platformy.
Witam, posiadamy platformę zakupowa chcemy ogłosić PN na dostawy czy w SIWZ muszę dopuszczać składanie ofert papierowo czy mogę wyłącznie za pośrednictwem platformy.
rozumiem że mówisz o krajowym postępowaniu
znam opinię z dep. prawnego uzp że jak robisz krajowa procedurę przy użyciu komunikacji elektronicznej, czyli oczekujesz ofert w postaci elektronicznej z podpisem kwalif. to równocześnie musisz daćmożliwość składania ofert papierowo
Strony Poprzednia 1 … 15 16 17 18 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc