1

Temat: warunki udziału

Witam,
postawiliśmy warunek udziału, który spowodował zamieszanie na etapie oceny ofert, może mi podpowiecie jak interpretować poniższy zapis:

... jedna usługa obejmująca swoim zakresem łącznie: pełnienie funkcji administratora Projektu, Inżyniera Kontraktu, Inżyniera Projektu lub Inwestora Zastępczego zadania, o wartości co najmniej
3 000 000 PLN brutto, polegającego na budowie, dostawie, montażu instalacji oze w min. 150
budynkach.

i teraz jak interpretować poprawnie:
czy w ramach usług musiał pełnić jednocześnie funkcje administratora Projektu, Inżyniera Kontraktu, Inżyniera Projektu ?

2

Odp: warunki udziału

Wg mnie nie. Poza tym dla mnie to wszystko są funkcje równoważne, które różnią się tylko nazwą.

3

Prawie ale w takim razie wystarczy, że był kimkolwiek z nich

4 (edytowany przez marekw2 2019-10-07 09:36:42)

Nie zgodzę się z poprzednikami. Problem tkwi w jednym słówku łącznie . O ile  funkcje Inżynier Kontraktu i Inżynier Projektu to prawie to samo, choć niekoniecznie bo mogą być projekty, w których zamawiający podpisuje kilka kontraktów i w każdym funkcję inżyniera kontraktu sprawuje inna osoba/instytucja, zaś nad wszystkim czuwa jeden Inżynier Projektu. Administrator projektu to raczej funkcja czysto administracyjna, skupiająca w swoich rękach sprawy tzw"papierowe". Inwestor zastępczy to już zupełnie inna bajka. Nie wyobrażam sobie sytuacji aby Inżynier kontraktu czy projektu był jednocześnie inwestorem zastępczym, choć na upartego dało by  się to zrobić, jednak ktoś taki musiałby kontrolować samego siebie.

5

to może inaczej, gdyby warunkiem była dostawa obejmująca swoim zakresem łącznie:
komputery przenośne, komputery stacjonarne, monitory lub oprogramowanie

oznaczałoby to, że spełnienie jednego z elementów warunku byłoby wystarczające ?

6 (edytowany przez memphis 2019-10-07 12:27:15)

Nie zwróciłem uwagi na słowo "łącznie". Ale jeśli łącznie, to po co słowo "lub".
Tyle że warunek składa się z kilku wymagań (funkcja, przedmiot i wartość) i każde musi być niezależnie spełnione, w tym funkcja będzie spełniona jeśli wykonawca pełnił co najmniej jedną rolę. No bo jak miałby pełnić naraz kilka funkcji w jednej usłudze?

W ostatnim przykładzie dot. komputerów nie powinno stosować się słowa "lub", tylko "oraz" (albo wykreślić słowo "łącznie" na początku).

7

zdefiniujcie mi funkcję administartora projektu - gdzie jest zapisana? Nie spotkałem się, a skoro się coś takiego pisze to należy dokładnie opisać co zamawiający przez to rozumie. Poza tym "Łącznie" dla wszystkich zadań jest to nierealne z punktu widzenia funkcjonalnego i jakie przebicie ma to do alternatywy inwestora zastępczego (słowo "lub"). Warunek jest źle napisany wg. mnie i przy takim zapisie jednak obstawałbym przy moim zdaniu.

8

W tej sprawie mam dopowiedzenia że po według bez kropki.