1

Temat: Formularz cenowy - bład w cenie jednostkowej.

Witam !
Mam pytanie co i jak zrobić.

Przetarg nieograniczony poniższej progów.

Pyt1 )

Do druku oferty załącznikiem jest formularz cenowy.

W formularzu cenowym cena jednostkowa wpisana niewyraźnie (nie wiem czy kwota jednostkowa to 235,80 czy 235,90 )z przekreśleniami bez poprawek czy parawek.
Chciałem poprawić od wartości netto ale dzielac przez liczbę jednostkową to wychodzi kwota jednostkowa z trzecim miejscem po przecinku ;/ Nie mam czego się chwycić.
Czy mam założyć ze to np  235,80 potraktować jako inna omyłkę poprawić wszelkie rachunkowe z tym związane i wezwać do akceptacji ?

Pyt 2)
Druga sprawa z formularza cenowego miał Wykonawca przepisać kwotę netto i wartość brutto i tu sobie zaokrąglił w górę od tak. Do pełnej złotówki ;/ a wystarczyło przepisać sad

Jak to potraktować ?

Pyt3)
w tym samym postępowaniu miałem 9 ofert a w tym jedna która znacząco odbiega od średniej prawie 3-4 krotnie więcej niż pozostali  i zawyża mi wyniki.

Czy mogę  skorzystać z Art. 90 ust 1a 1) i odstąpić od badania bo ??. rozbieżność wynika z okoliczności oczywistych, które nie wymagają wyjaśnienia.?

Brakuje mi czasu a wzywać pięciu do wyjaśnień nie ułatwi sprawy.

POMOCY smile pozdrawiam

2

Odp: Formularz cenowy - bład w cenie jednostkowej.

ad. 1 zaokrąglasz zgodnie z matematyką do drugiego miejsca - nieważne że oblicza do trzeciego
ad. 2 wszystko zależy co wpisałeś w warunkach siwz i jaki sposób liczenia ceny w tym czy kwota ma być dokładnie przeniesiona czy też ma to być oferta. Jeśli dokładnie to omyłka do poprawy
ad. 3 Tak bym zrobił. Jest to oczywistość

3 (edytowany przez arturo-młodszy 2019-10-09 12:34:36)

Odp: Formularz cenowy - bład w cenie jednostkowej.

cbud napisał/a:

ad. 1 zaokrąglasz zgodnie z matematyką do drugiego miejsca - nieważne że oblicza do trzeciego

obliczając od lewej strony do prawej to oczywiste, matematyczne zaokrąglenie i spokój.
np: 210 x (poprawiona wartość ceny jednostkowej) 235,80 = 49518 (wartość oferty po poprawce)

Jednak gdybym chciał wyjść od wartości netto (od prawej do lewej) nie zmieniając wartości oferty to nie koniecznie.

49537 (wartość oferty) / 210 = 235,8905 zaokrąglenie 235,89

Jak widać cena jednostkowa ta rożna co wpłynie na wartość ofert i mogło by wpłynąć na ocenę końcową.