1

Temat: ważność skanu oferty

Witam,

Mam postępowanie do 30.000 euro. Dostałam skan oferty opatrzonej kwalifikowanym podpisem (e-mailem). Wydaje mi sie, że taka oferta jest równoważna z oryginałem? Tylko, że ja w sumie z tym skanem otrzymanym na e-mail zapoznałam się przed otwarciem ofert. W zapytaniu było że oferty mają być składane w formie pisemnej. Czy przyjąć ofertę?
Dzięki z góry za pomoc

2

Odp: ważność skanu oferty

Moim zdaniem nie.

3

a dlaczego nie? Przecież skan oferty opatrzony kwalifikowanym podpisem elektronicznym jest równoznaczny z oryginałem.

4

Moim zdaniem tak. W KC mamy:
Art. 78(1). § 1. Do zachowania elektronicznej formy czynności prawnej wystarcza złożenie oświadczenia woli w postaci elektronicznej i opatrzenie go kwalifikowanym podpisem elektronicznym.
§ 2. Oświadczenie woli złożone w formie elektronicznej jest równoważne z oświadczeniem woli złożonym w formie pisemnej.

5

Pamiętaj, że PZP jest ustawą szczególną. Zwróć uwagę na fakt, że w rozporządzeniu w sprawie wzorów ogłoszeń mamy 3 pola do wyboru.
Oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu należy przesyłać:
Elektronicznie adres: ___________________________________
  Dopuszczone jest przesłanie ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu 
w inny sposób: ___________________________________________
Wymagane jest przesłanie ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu
w inny sposób: ______________________________________

Uważam, ze skoro Zamawiający wymaga złożenia ofert w formie pisemnej to każda inna forma będzie nieprawidłowa i powinna spowodować odrzucenie takiej oferty.

6

Zapytanie ofertowe - przyjąłbym

7

Dzięki za pomoc:-)

8

przywoływanie pzp jest nie na miejscu

9

Dlaczego, nie na miejscu. Ja zazwyczaj jeżeli mam wątpliwości w tego typu sprawach stosuję analogie do przepisów PZP. Nie zdarzyło się aby ktoś to zakwestionował.

10

szkodzić nie szkodzi, ale nie znaczy to że analogie z pzp do zamówień poniżej pzp, powinny być wyznacznikiem prawidłowego działania

11

poniżej, to robię jak uważam zgodnie ze swoim regulaminem a jeśli go nie mam to ze swoją intuicją wydatkowania środków publicznych. Ustawa nie ma nic do rzeczy. Nie widzę też powodów do braku przyjęcia oferty. Ja do 30 tys. Nie wymagam nawet podpisów kwalifikowanych a tylko skany i przesyłane zwyczajnie na adres e-mail.