1

Temat: miejsce wykonywania zamówienia

witam i proszę o radę bo mam coś takiego pierwszy raz i nie wiem co zrobić :-). opisujący przedmiot zamówienia zastrzegł że nasze samochody (ciężki sprzęt) mają tankować się w odległości do 10 km od naszej siedziby gdzie pracują. Stacja wykonawcy, który ma najlepszą ofertę znajduję się jakieś 15 km czyli nie za bardzo. Co mam zrobić, wykluczyć, a jak tak to z którego art. 22 (przyznam, że trochę mi to nie pasuje) czy odrzucić z art. 89 ust.1 pkt. 2 ?

2

Odp: miejsce wykonywania zamówienia

mają tankować to nie to samo co posiadać stację - jeżeli byłby warunek że ma mieć stacje w odległości nie więcej niż 10 km to warunek niedopuszczalny (dyskryminujący innych) ale jeżeli zapis jest taki że wykonawca ma stworzyć możliwość tankowania do 10 km to może ten twój wykonawca chce u was na bazie postawić dystrybutor - nie wiem
za mało danych

3

tankowanie do 10 km, na dystrybutor i tankowanie na naszym terenie się nie zgadzamy ( piezometry, jak by coś się niechcący ulało w większej ilości  to klęska) , wchodzi w grę tylko stacja.

4

a tak z drugiej strony, to jeżeli zamawiający opisze, że np stacje wykonawcy mają znajdować się np między Warszawą, a Grodziskiem to też będzie dyskryminacja?Tym bardziej, że nikt nie będzie jeździł tankować się w miejsca gdzie nie jest mu po drodze (ekonomia), a tankowania z samochodu w takiej sytuacji jakoś sobie nie mogę wyobrazić.

5

miałam postępowanie w którym też okrśliła podpbie warunki (stacja nie dalej ni x km od siedziby zam. - warunki te mogy spełnić 4 stacje, zostało to uznane za nierówne traktowanie musiałam zmienić
zresztą to racja - nawet jak napiszesz że pomiędzy warszawą a Krakowem to tesz preferujesz tylko niektórych

6

a jak my mamy w tym promieniu 7 stacji? ja rozumiem że do zapewnienia konkurencji wystarczy 5 podmiotów? może ma ktoś na ten temat jakiś ciekawy komantarz i co mam zrobić z  wykonawcą, o którym pisałam wcześniej - wykluczyć czy odrzucić ofertę

7

skąd ci się to wzięło że dla zapewnienia konkurencyjności wystarczy 5 podmiotów? - nie ma nic takiego
swoją drogą mogłaś wtedy zrobić zoc byłoby bezpieczniej
w obecnaj sytuacji masz problem bo postawiłaś  dyskryminujące warunku udziału w postępowaniu

8

no właśnie mam problem i muszę go jakoś rozwiązać. ja rozumiem, że skoro w zoc, 5 wykonawców wystarczy do zapewnienia konkurencji (art. 71) to mi nikt nie powinien zarzucić jakiejś dyskryminacji. osoba opisująca (a jest to mój przełożony!) widziała tylko taką formę załatwienia sprawy. do tego wziął wzór z innych postępowań zamieszczonych w internecie, a ja teraz muszę to sobie jakoś opisać na wypadek kontroli.

9

U mnie występują podobne dylematy, też z tankowaniem i podobnie stawiamy warunek, że stacja ma sie z najdować w odległości max do np. 5 km od siedziby (w wewnętrznych dokumentach mam uzasadnienie dlaczego, ekonomiczne, organizacyjne, i zwiazane ze specyfika prowadzonej działalności względy) dodatkowo wymagam aby stacja czynna była 7 dni w tyg w godz. od do ...  Do tej pory nikt nam nie zarzucił jakiejś dyskyminacji. Ewentualnie mozna by sie pokusić o wprowadzenie drugiego kryterium - odległość stacji od siedziby - różnie to można ułożyć - tez dyskusyjne.

10

Ja miałem taki zapis:
"Wymaga się, aby co najmniej jedna stacja paliw, w której realizowane będzie powyższe zamówienie, czynna była co najmniej od poniedziałku do soboty, w godz. 6.30 - 18.00 oraz była zlokalizowana w promieniu nie większym niż 10 km od siedziby zamawiającego w Warszawie przy ......".
I nie było ani zapytań, ani protestów, a przetarg się udał bez żadnych przeszków.

11

też tak właśnie robię i nigdy nie miałam protestów. Zawsze mam na uwadze, że to Zamawiajacy opisuje przedmiot zam. pod swoje potrzeby, to Zamawiający dyktuje warunki - oczywiście w granicach prawa, a jak Wykonawca ich nie spełnia to nie startuje, nie spełnia warunku, no gorzej jak się sproteści

12

Sproteścić się może, jeżeli będzie miał rację. Ale w tym przypadku nie miałby racji.

13

też tak myślę i zawsze w tym przypadku mam w rękawie takie argumenty aby protest uznać za niezasadny

14

Dobrze, że jeszcze zima jest, to masz gdzie schowac te argumenty, bo latem trudno bedzie je do rękawa schować wink