1

Temat: odwrócony vat

Od 1 listopada nie ma procedury odwróconego vatu. Czy po prostu nie stosujemy art.91 ust. 3a? Są już jakieś regulacje w pzp na ten temat? Mechanizm podzielonej płatności, który zastąpił odwrócony vat nie ma raczej wpływu na cenę oferty, bo w tym wypadku podajemy ją tylko w brutto. Czy tak?
Podrzućcie proszę coś na ten temat... Może jakieś przepisy zmieniające?

2

Odp: odwrócony vat

Też się nad tym zastanawiam. Patrząc teraz na mechanizm podzielnej płatności to nie ma on wpływu na ocenę ofert bo brana jest zawsze wartość brutto (przy wcześniej odwróconym VAT i tak przy ocenie doliczało się VAT).

Czy zamawiający ma obowiązek w siwz lub umowie poinformować wykonawcę o zastosowaniu mechanizmu podzielnej płatności? Moim zdaniem wykonawca sam powinien wiedzieć czy ma zastosowanie ta procedura.

3

Podzielona płatność nas jako zamawiających nie dotyczy i nie powinna zupełnie interesować. My po staremu wpłacamy kwotę wyszczególnioną na fakturze na wskazane tam konto bankowe i to na banku spoczywa obowiązek zablokowania kwoty VAT.

4

Art.91 ust. 3a ustawy Pzp dalej obowiązuje i dotyczy sytuacji w których wybór wykonawcy prowadziłby do powstania u zamawiającego obowiązku podatkowego zgodnie z przepisami o podatku od towarów i usług  np. wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów itp.,

Ustawa z dnia 9 sierpnia 2019 r. o zmianie ustawy o VAT uchyliła m.in. w art. 17 w ust. 1  pkt 7, który dotyczył wlaśnie  powstania u nabywcy obowiązku podatkowego dotyczącego  "odróconego obciążenia"

Skoro u Zamawiającego w przypadku podzielonej płatności nie powstaje obowiązek podatkowy, nie znajduje również zastosowania  art.91 ust. 3a ustawy Pzp.

5

To ja już się pogubiłam. Mam w formularzu oferty zapis, że "Zgodnie z art. 91 ust. 3a ustawy Pzp informuję(my), że wybór oferty nie będzie prowadzić do powstania u zamawiającego obowiązku podatkowego / będzie prowadzić do powstania u zamawiającego obowiązku podatkowego i wskazujemy poniżej nazwę (rodzaj) towaru lub usługi, których dostawa lub świadczenie będzie prowadzić do jego powstania, oraz ich wartość bez kwoty podatku (niepotrzebne skreślić)*
Mogę to zostawić, czy nie?

6

To jest pytanie do księgowości, nie wgłębiałem się w ustawę wprowadzającą odwróconą płatność. Być może tam lub w innym przepisie została ta sprawa rozstrzygnięta. Na logikę jednak w przypadku podzielonych płatności odwrócony VAT czyli ten obowiązek podatkowy u zamawiającego traci rację bytu. Budżet tak czy tak podatki dostaje od zamawiającego więc uważam, że zapis, o którym piszesz można spokojnie usunąć.

7 (edytowany przez zes 2019-11-06 19:50:16)

Weronika5 napisał/a:

To ja już się pogubiłam. Mam w formularzu oferty zapis, że "Zgodnie z art. 91 ust. 3a ustawy Pzp informuję(my), że wybór oferty nie będzie prowadzić do powstania u zamawiającego obowiązku podatkowego / będzie prowadzić do powstania u zamawiającego obowiązku podatkowego i wskazujemy poniżej nazwę (rodzaj) towaru lub usługi, których dostawa lub świadczenie będzie prowadzić do jego powstania, oraz ich wartość bez kwoty podatku (niepotrzebne skreślić)*

mechanizm podzielonej płatności zastąpił odwrócony vat. od tego momentu zamawiający nie ma obowiązku podatkowego, formularze wskazujące odwrócony vat nie mają zastosowania.

Art.91 ust. 3a
Jeżeli złożono ofertę, której wybór prowadziłby do powstania u zamawiającego obowiązku podatkowego  zgodnie z przepisami o podatku od towarów i usług ...

znowelizowane przepisy o podatku od towarów i usług mówią wyraźnie - MPP zamiast odwrócony vat.

8

zes napisał/a:
Weronika5 napisał/a:

mechanizm podzielonej płatności zastąpił odwrócony vat. od tego momentu zamawiający nie ma obowiązku podatkowego, formularze wskazujące odwrócony vat nie mają zastosowania.

Art.91 ust. 3a
Jeżeli złożono ofertę, której wybór prowadziłby do powstania u zamawiającego obowiązku podatkowego  zgodnie z przepisami o podatku od towarów i usług ...

znowelizowane przepisy o podatku od towarów i usług mówią wyraźnie - MPP zamiast odwrócony vat.

Nie zgodzę się do końca ponieważ Art.91 ust. 3a ustawy Pzp dalej obowiązuje i dotyczy sytuacji w których zamawiający dolicza do ceny
vat    np. podmiot zagraniczny itp.

9

marekw2 napisał/a:

Podzielona płatność nas jako zamawiających nie dotyczy i nie powinna zupełnie interesować. My po staremu wpłacamy kwotę wyszczególnioną na fakturze na wskazane tam konto bankowe i to na banku spoczywa obowiązek zablokowania kwoty VAT.

Chyba nie do końca tak kolego. My wpłacamy dwie kwoty na dwa konta. Wykonawca pokazuje na fakturze oba a nie bank. Bo skąd bank ma wiedzieć jaka wielkośc tego vatu? Przecież on nie ma faktury z rozliczenia.
Natomiast wg. mnie podzielna płatność zastępuje "odwrócony vat" ze względu, że po zmianie ustawy zlikwidowano 3 załączniki do niej (tam gdzie był)

10

cbud, czy konfrontowałeś tą wiedze z księgowymi. Ja tak a co więcej miałem już kilka faktur w nowej rzeczywistości. Przelew idzie jeden na jedno konto bankowe wykonawcy i to na przelewie wykazana jest kwota netto i brutto z podziałem na stawki. Podziału dokonuje już bank blokując kwote VAT.

11

Nie konfrontowałem ale skoro tak mówisz? Ja natomiast zaobserwowałem, ze na fakturze wykonawcy podane są dwa konta więc po co?