1

Temat: Zapis w SIWZ

Zamawiający zastrzegł w SIWZ, że chce zakupić produkt nowy. Jeden z wykonawców, uznał, że wymóg ten narusza zasady uczciwej konkurencji. Miał rację?

2

Odp: Zapis w SIWZ

Nie miał racji. masz prawo kupić produkt fabrycznie nowy, nie uzywany, pochodzacy z bieżącej produkcji... Dlaczego masz kupowac coś, co ma 100 lat?

3

Oki i drugie zadanie: ............Przetarg dotyczył dostawy farb i matryc. Po otwarciu ofert zamawiający zwrócił się do wykonawców o wyjaśnienia polegające na wskazaniu symboli oferowanych farb i matryc. W wyjaśnieniach jeden z wykonawców popełnił błąd i w polu przeznaczonym do podania symbolu matrycy wpisał symbol farby. Zamawiający odrzucił ofertę tego wykonawcy. Wykonawca składając protest argumentował, że ten błąd należy traktować jako oczywistą pomyłkę pisarską, a prawo dopuszcza poprawienie takich omyłek. Zamawiający protest odrzucił. Wykonawca złożył odwołanie. Jaki wyrok dali arbitrzy i jaka była ich argumentacja?

4

Nie zbadane są wyroki arbitrów... Ja chyba tez uznałbym to za omyłke pisarską (oczywistą)...o ile podał obydwa te parametry, lecz w zamienionych polach. Jeżeli ktoś mi w polou "kolor" napisze "farba olejna", a w polu "rodzaj farby" napisze "czarna", to chyba nalezy to uznac jako oczywistą omyłke pisarską, co nie?
Czy mi sie wydaje, czy Ty robisz jakis test? smile

5

i to od jakiegoś czasu....;)

6

Jacku?!, ale ta omyłka była w wyjaśnieniach a nie w ofercie. Do trzech razy sztuka?!
Pewny jesteś.

7

To dopiero niezła gratka ...
Gdy testuje nas Agatka.....;) tongue

8

A dlaczego wzywał do wyjasnienia symboli? Nie były wymagane na etapie składania ofert?
Od jakiegos czasu madziulku powiadasz nas testuje? Hmmmmmmm........ A może lepiej napisac test wyboru, co Agatko?;)

9

testuje czy też nie, jeżeli zna wynik to może byc ciekawe,
uważam że jeżeli zamawijący nie żądał podawania symboli to wogóle nie miał prawa żądać wyjaśnień a tym bardziej odrzucać ofert

10

żądał w SIWZ

11

No tak, zamawiacz poprawia omyłki pisarskie w tekście oferty, a nie w wyjasnieniach...

12

zgadzasz się ze mną kolejny raz, tongue

13

No, przyłapałas mnie...:) Ale nie mysl, że taki uległy bedę zawsze...;)

14

smile

15

... a maila se sam znalazłem Twojego... O!