1

Temat: Roboty budowlane czy usługi

Witam,
Przygotowuję SIWZ na wydobycie osadów dennych z jeziora pogłębiarką ssąco - refulującą. W efekcie prac jezioro zostanie zarówno oczyszczone jak i pogłębione. Z mojego punktu widzenia należy zakwalifikować to jako Roboty budowlane (kod CPV: 45240000), gdyż pogłębianie zostało ujęte w Rozporządzeniu w sprawie wykazu robót budowlanych.

Znalazła się jednak osoba, która stara się zmienić moje myślenie. Wskazuje mianowicie, że jest to usługa wydobycia osadów wpisana w kod CPV 90513600-2 (usługi usuwania osadów)

Jak dla mnie kod ten bardziej pasuje do usług prowadzonych na terenach oczyszczalni ścieków, gdzie to ze zbiorników usuwa się co jakiś czas osady pozostałe na jego dnie.

Chciałbym jednak poznać Waszą opinię i przeprowadzić postępowanie we właściwy sposób. Patrząc na postępowanie jak na usługi przekraczam próg unijny. Traktując jako Roboty budowlane robię postępowanie w w trybie krajowym. Do postępowania jest Decyzja wodno - prawna, kosztorys, przedmiar oraz wyniki badań dna jeziora. Roboty nie wymagają pozwolenia na budowę.

2

Odp: Roboty budowlane czy usługi

Robota budowlana i wersja pierwsza. Dobrze rozpocząłeś. Należy spojrzeć do całości grupy np. 3  lub 2 miejsca i będziesz miał odpowiedż czego dotyczy "9". Słownika nie mozna tłumaczyć dosłownie choć i tak jest wiele lepszy niż po pierwszym tłumaczeniu.

3

Odp: Roboty budowlane czy usługi

Też mi się tak wydawało. Dziękuję za odpowiedź.