1

Temat: Odpis z krs już w ofercie

Witam,

Wykonawca dołączył do oferty Odpis z krs z sierpnia 2019 r.

Czy mam mimo wszystko wezwać do złożenia dokumentu? Czy zapytać tylko o aktualność? Czy samemu pobrać z netu bez pytania?
Co zrobić żeby było wszystko jak być powinno?

pozdrawiam

2

Odp: Odpis z krs już w ofercie

To zależy co wpisałeś w siwz.
ale jeśli jest ważny (6 m-cy) i bedzie ważny np. z 5 dni (jak bedziesz sprawdzał oferty) to nic bym nie robił - dokument ogólnie dostępny - ewentualnie sam sciągnąłbym do weryfikacji i zapisał u siebie w razie kontroli.

3

"Zamawiający przed udzieleniem zamówienia wezwie wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym, nie krótszym niż 5 dni, terminie aktualnych  na dzień złożenia następujących oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności,  o których mowa w art. 25 ust. 1 ustawy Pzp :
1) odpisu z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu potwierdzenia braku podstaw wykluczenia na podstawie art. 24 ust. 5 pkt 1 ustawy Pzp;
W przypadku Wykonawców występujących wspólnie dokument, o którym mowa wyżej, musi złożyć każdy z Wykonawców.

W przypadku wskazania przez Wykonawcę dostępności oświadczeń lub dokumentów, o których mowa w niniejszym rozdziale w formie elektronicznej pod określonymi adresami internetowymi ogólnodostępnych i bezpłatnych baz danych, Zamawiający pobiera samodzielnie z tych baz wskazane przez Wykonawcę dokumenty lub oświadczenia. "

4

ad. pkt 1) złożył. Ja nawiasem mówiąc wogóle nie wzywam z KRS - sam sobie ściągam - wystarczy mi oświadczenie wykonawcy o braku podstaw. Mam również cos takiego w siwz:
Wykonawca nie jest obowiązany do złożenia oświadczeń lub dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu oraz brak podstaw do wykluczenia, jeżeli Zamawiający posiada aktualne oświadczenia lub dokumenty dotyczące tego Wykonawcy, lub może je uzyskać za pomocą bezpłatnych i ogólnodostępnych baz danych, w szczególności rejestrów publicznych w rozumieniu ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne (t.j. Dz. U. z 2019 r. poz. 700 ze zm.). W takiej sytuacji Wykonawca zobligowany jest do wskazania zamawiającemu oświadczeń lub dokumentów, które znajdują się w jego posiadaniu, z podaniem sygnatury postępowania, w którym wymagane dokumenty lub oświadczenia były składane, lub do wskazania dostępności oświadczeń lub dokumentów w formie elektronicznej pod określonymi adresami internetowymi ogólnodostępnych i bezpłatnych baz danych.

5

Złożył , czy tylko jest aktualny...

6

Sprawdzić samemu, chyba że będziecie pisali o uzupełnienie z 26.2 o inne dokumenty, to KRS w listę również można wpisać, ale to tylko taka "sztuka dla sztuki"

7

Dzięki, sam pobiorę.