1

Temat: Przepisy dot. zamówień sektorowych?

Zaprzyjaźniona gmina ogłosiła PN na budowę oczyszczalni ścieków. Jak się jednak okazało, wszelkie sprawy związane z dystrybuowaniem wody czy ogółem gospodarki wodno-ściekowej wykonuje samodzielnie, nie ma żadnej spółki powołanej do tego (był ZGK, ale zlikwidowano go kilka lat temu).
Czy w związku z tym "podpadają" oni pod przepisy dot. zamówień sektorowych?
Czy obecnie ogłoszony przetarg należy unieważnić na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 7?
Czy też przetargu nie trzeba unieważniać, bo w końcu przepisy Pzp są bardziej restrykcyjne od zasady konkurencyjności?
Czy w razie unieważnienia progiem stosowania ustawy jest dla nas próg unijny dla zamówień sektorowych (wartość zamówienia to ok. 10 mln zł) i zamówienia należy opublikować w bazie konkurencyjności?
Jakie obowiązują ich zasady w razie zastosowania tego trybu i właściwie w jakim trybie ma ono zostać opublikowane?

Nie miałem dotąd styczności z zamówieniami sektorowymi, więc wybaczcie trywialność powyższych pytań. Jednak dziwnym dla mnie jest, że sporej wielkości zamówienie na roboty budowlane ma odbyć się jak zapytanie ofertowe. smile

2

Odp: Przepisy dot. zamówień sektorowych?

Nie mam na co dzień styczności z zamówieniami sektorowymi, ale czy budowa oczyszczalni ścieków to zamówienie sektorowe? Tu mam wiele wątpliwości. To po pierwsze.
Po drugie zlecanie zamówień w formule zamówień sektorowych to uprawnienie nie obowiązek. Jeżeli zdecydujesz się na procedurę w pełni konkurencyjną a więc bardziej restrykcyjną to z pewnością nikt tego nie zakwestionuje.