Temat: podpis elektroniczny - pytanie ogólne
Czy w postępowaniach powyżej progów robicie sobie jakiś zrzut z weryfikacji podpisów elektronicznych czy tylko sprawdzacie czy jest ok i "idziecie" dalej z postępowaniem??
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → podpis elektroniczny - pytanie ogólne
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy w postępowaniach powyżej progów robicie sobie jakiś zrzut z weryfikacji podpisów elektronicznych czy tylko sprawdzacie czy jest ok i "idziecie" dalej z postępowaniem??
Zapisuję plik PDF z weryfikacji i trzymam razem z dokumentacją, tzn. będę razem np. z ofertą archiwizowała.
Zapisuję plik PDF z weryfikacji i trzymam razem z dokumentacją, tzn. będę razem np. z ofertą archiwizowała.
j.w. + wydruk
Zapisuję pdf by mieć jak co dowód że podpis został złożony prawidłowo.
Jak wyżej. Zapisuję .pdf wygenerowany przez program do weryfikacji podpisów.
Ja tego nie robię, wszak, to miała być elektronizacja a nie tworzenie dodatkowych stosów papieru czy choćby zapełniania pamięci komputerów. Przecież fakt podpisania dokumentu podpisem elektronicznym można stwierdzić w każdej chwili,nawet długo po jego otrzymaniu. Byłem już pytany przez kontrolerów o wydruki z weryfikacji podpisów. Odpowiedziałem im w podobnym stylu jak powyżej sami to sobie sprawdzili. Zadałem im jeszcze jedno pytanie. Dlaczego i na jakiej podstawie w przypadku postępowań elektronicznych żądają od nas znacznie większej ilości dokumentów potwierdzających rożne okoliczności niż w przypadku postępowań papierowych. Tam przecież nikt nie żądał opinii grafologa potwierdzającej , że ofertę podpisała osoba uprawniona do podpisania oferty, nie żądano też aby na ofercie zamieszczać datę i godzinę w której oferta wpłynęła do zamawiająqcego. Teraz żąda się od nas dwóch dokumentów z epuapu i dodatkowo jeszcze potwierdzenia z weryfikacji podpisu. Odpowiedzi niestety nie uzyskałem. W protokole też na temat braku wydruków z weryfikacji podpisów nic nie było.
Popieram rozsądek Marka.
ale, ale, tu są też tacy nadgorliwi, którzy zwracają wadium wniesione w formie elektronicznej, co mnie najbardziej rozbawiło.
Drukuję sobie tylko raport z programu o prawidłowej weryfikacji, lub raport zapisuję w archiwum i tyle.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc