1

Temat: podpis elektroniczny - pytanie ogólne

Czy w postępowaniach powyżej progów robicie sobie jakiś zrzut z weryfikacji podpisów elektronicznych czy tylko sprawdzacie czy jest ok i "idziecie" dalej z postępowaniem??

2

Odp: podpis elektroniczny - pytanie ogólne

Zapisuję plik PDF z weryfikacji i trzymam razem z dokumentacją, tzn. będę razem np. z ofertą archiwizowała.

3

fifi napisał/a:

Zapisuję plik PDF z weryfikacji i trzymam razem z dokumentacją, tzn. będę razem np. z ofertą archiwizowała.

j.w. + wydruk

4

Zapisuję pdf by mieć jak co dowód że podpis został złożony prawidłowo.

5

Jak wyżej. Zapisuję .pdf wygenerowany przez program do weryfikacji podpisów.

6

Ja tego nie robię, wszak, to miała być elektronizacja a nie tworzenie dodatkowych stosów papieru czy choćby zapełniania pamięci komputerów. Przecież fakt podpisania dokumentu podpisem elektronicznym można stwierdzić w każdej chwili,nawet długo po jego otrzymaniu. Byłem już pytany przez kontrolerów o wydruki z weryfikacji podpisów. Odpowiedziałem im w podobnym stylu jak powyżej sami to sobie sprawdzili. Zadałem im jeszcze jedno pytanie. Dlaczego i na jakiej podstawie w przypadku postępowań elektronicznych żądają od nas znacznie większej ilości dokumentów potwierdzających rożne okoliczności niż w przypadku postępowań papierowych. Tam przecież nikt nie żądał opinii grafologa potwierdzającej , że ofertę podpisała osoba uprawniona do podpisania oferty, nie żądano też aby na ofercie zamieszczać datę i godzinę w której oferta wpłynęła do zamawiająqcego. Teraz żąda się od nas dwóch dokumentów z epuapu i dodatkowo jeszcze potwierdzenia z weryfikacji podpisu. Odpowiedzi niestety nie uzyskałem. W protokole też na temat braku wydruków z weryfikacji podpisów nic nie było.

7 (edytowany przez janek159 2019-12-18 14:48:10)

Popieram rozsądek Marka.

ale, ale, tu są też tacy nadgorliwi, którzy zwracają wadium wniesione w formie elektronicznej, co mnie najbardziej rozbawiło.

8

Drukuję sobie tylko raport z programu o prawidłowej weryfikacji, lub raport zapisuję w archiwum i tyle.