1

Temat: Pilne! - dokumenty, których może żądać zamawiający

Mam ogromną prośbę, czy dysponuje ktoś wyrokami KIO, w których określono, że zamawiający nie może żądać od wykonawcy innych dokumentów, niż te określone w rozporządzeniu w sprawie rodzaju dokumentów....?

Jeśli tak, to bardzo proszę o sygnatury.

2 (edytowany przez janek159 2019-12-27 12:55:29)

Odp: Pilne! - dokumenty, których może żądać zamawiający

po co wyroki, skoro jest przepis z którego to właśnie wynika

dla sektorowych jest wyjątek że można żądać szerszego zakresu (art. 138c ust. 1 pkt 2)

3

Wiem, że jest taki przepis. Mam kontrole postępowania przez instytucję zarządzającą, opisałam im sytuację - że ustawa, że rozporządzenie w sprawie rodzaju dokumentów, jakich może żądać zamawiający itd, ale to nie wystarczyło i żądają, żebym pokazała orzeczenia RIO lub wyjaśnienia UZP na potwierdzenie.
Żeby było ciekawiej, chodzi o dokumenty z §2 ust. 4
4. W celu potwierdzenia spełniania przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu lub kryteriów selekcji dotyczących zdolności technicznej lub zawodowej zamawiający może żądać następujących dokumentów.....

gdzie nawet nie ma tego pojęcia " w szczególności", jaki jest np w § 2 ust. 1.

4

to oni chcą żeby wykazać że nie można żądać innych niż wymienione w par. 2 ust. 4?

sądzą że można żądać innych?

to niech sami to wykażą stawiając zarzut, bo nie wykażą tego

maja tu chyba problem ze słowem ,,może"

5

Póki co, to ja mam problem, bo do poniedziałku mam czas na odpowiedź.

6

w sumie nie jestem pewien czy ja dobrze rozumiem,

1. kontrola uważa że powinnaś żądać jakiegoś innego dokumentu z katalogu (jeżeli tak to jak mogą czynić z tego zarzut),
czy,
2. że żądałaś innego dokumentu z wymienionych w rozp.  a nie powinnaś?

7

Uważają, że powinnam żądać dokumentów na potwierdzenie doświadczenia kierownika budowy a nie bazować tylko na wykazie osób, w którym oczywiście jest zawarta informacja na temat doświadczenia kierownika.

8

Miraa, to kontrolerzy a nie Ty mają problem. Oni po prostu nie znają aktualnych przepisów prawa. W odpowiedzi zacytuj treść par 2 ust 10 obecnie obowiązującego rozporządzenia w sprawie dokumentów...... Niech oni sobie piszą w protokole z kontroli co im przyjdzie do głowy. W zaleceniach pokontrolnych z pewnością nic na ten temat nie będzie. Ja na koniec wyjaśnień poprosił bym kontrolerów o podanie przepisu zobowiązującego do żądania tych dokumentów

9

to kompromitacja kontroli,

było to uprawnienie kiedyś na podstawie rozp. z 1998 r. brzmiało tak:

3. Jeżeli odrębne przepisy wymagają do wykonania danej dostawy, usługi lub roboty budowlanej posiadania odpowiednich uprawnień, zamawiający może żądać przedstawienia odpowiednich dokumentów stwierdzających, że osoby, które będą wykonywać zamówienie, posiadają wymagane uprawnienia.