1

Temat: doku składane z podpisem kwalifikowanym do postępowania krajowego

Czy do postępowania krajowego/ biuletynowego, pisemnego można składać pisma i oświadczenia po otwarciu ofert  podpisane podpisem kwalifikowanym w sytuacji gdy zamawiający nic nie pisze w  tym zakresie, podpis analogowy = kwalifikowany czyli jest to  forma pisemna, oszczędziłoby mi to mnóstwo czasu co wy na to ?

2 (edytowany przez janek159 2020-01-15 14:10:03)

Odp: doku składane z podpisem kwalifikowanym do postępowania krajowego

w siwz powinna być przewidziana forma komunikacji (poza formą składania ofert i dokumentów)

3

Trzymać się tego co zapisano w SIWZ.

4 (edytowany przez bart66621 2020-01-16 06:21:45)

Ok a więc, złożyłem  dokumenty elektroniczne podpisane  podpisem  kwalifikowanym do postępowania krajowego  jestem najkorzystniejszy (nie ma żadnego wadium)  zgodnie z pismem zamawiającego dokumenty na  potwierdzenie  spełniania warunków udziału w  postępowaniu przesłałem na  dopuszczoną formę  kontaktu tj. maila, dokumenty wysłałem do zamawiającego mailem opatrzyłem  podpisem kwalifikowanym, pocztą nie zamierzam nic  wysyłać, czy mogą mnie wykluczyć  z udziału  w postępowania.

5

bart66621, forma kontaktu to jedna rzecz, a forma wymaganej postaci oferty i dokumentów przesyłanych na potwierdzenie spełniania warunków i nie podleganiu wykluczeniu to druga. Jeśli Zamawiający w ogłoszeniu zaznaczył, że wymaga formy pisemnej (papierowej), a ma do tego prawo, to powinien tego wymagać i egzekwować. Wiem, napiszesz że podpis kwalifikowany = formie pisemnej. Pamiętaj jednak, że mówimy o PZP a tu nie zawsze czarne jest czarne.  Jeżeli wbrew ogłoszeniu i prawdopodobnie siwz dopuści teraz formę elektroniczną to każda kontrola mu to zakwestionuje.