1

Temat: Czy Wykonawca moze sam poprawić uzupełnienie dokumentów

Postępowanie powyżej progow. Dostawa.   Wykonawca który złożył najkorzystniejsza ofertę (procedura odwrocona) złożył na podst. wezwania z art. 26 ust. 1 kartę katalogowa produktu na potwierdzenie z oferowaną dostawa spełnia wymagania z OPZ. Niestety nie zawierała ona wszystkich parametrów opisanych w OPZ. Został wezwany do uzupełnienia że wskazaniem wszystkich brakujących elementów. Termin na uzupełnienie miał do 23 stycznia. W poniedziałek przesłał uzupełnienie (katalog w języku angielskim i tłumaczenia niezbędnych jego fragmentów w pismie). Dziś tj. 23 stycznia doslal pismo ze w jedym z punktów poprzedniego pisma się pomylił i przesyła sprostowanie do jednego z elementów. Czy mogę uznać to "uzupełnienie" do uzupełnienia?Poprawił sam siebie bo poprzedni opis był błędny. Postępowanie dofinansowanie oCzywiście...Czy uznać całość jako uzupełnienie w wyznaczonym terminie? Czy potraktować to jako podwójne uzupełnienie i odrzucić ofertę jako niezgodna z SIWZ?

2

Odp: Czy Wykonawca moze sam poprawić uzupełnienie dokumentów

Ja bym uznał. Zmieścił się w terminie. Istotą rzeczy jest, że wyjaśnił i jeśli spełnia warunki to OK. Należy to potraktować jako ewidentną omyłkę - moze być np. w tłumaczeniu smile

3

Czy nie zostanie to uznane jako podwójne uzupełnienie oferty?
Z jednej strony wiem, że ostatecznie wykonawca potwierdził wszystkie wymagania z OPZ.
Ale zrobił to w dość nieoczekiwany sposób - uzupełnił uzupełnienie... (nazwał je errerta) sad

4

Olandyna napisał/a:

(nazwał je errerta) sad

No jeżeli to jest "errerta" to musisz uwzględnić wink ....a teraz na poważnie: Jeżeli wpłynęły w terminie, a rozumiem, że tak jest to wszystko gra (uwzględniasz).

5

Bardzo dziękuję za pomoc.
Aby przyjąć takie rozwiązanie (uwzględnić to "uzupełnienie do uzupełnienia" złożone w wyznaczonym terminie) podpowiada zdrowy rozsądek i logika...ale to polskie zamówienia publiczne...:) tu nic nie jest pewne i oczywiste smile