1

Temat: Zmiana SIWZ

Projekt budowlany zakłada, że urządzenia małej architektury mają być wykonane z drewna klejonego. Natomiast karty katalogowe dopuszczają również metal. W opisie przedmiotu zamówienia zakłada drewno. Czy muszę zmienić SIWZ?

2

Odp: Zmiana SIWZ

Opis robisz jak Ty uważasz i dopuszczasz. Ja dla placów w opisie przedmiotu zaznaczam, iż materiałem może być również: metal lub drewno bezrdzeniowe o odpowiednich parametrach.

3

Urządzeń zabawowych/małej architektury z drewna klejonego mam serdecznie dość, po 2-3 latach wszystko się sypie, pomimo impregnacji sad

4

A co w przypadku kiedy projekt budowlany zakłada drewno klejona, a natomiast karta techniczna przewiduje drewno klejone lub drewno lite lub stal i co w tym wypadku?

5

Coś trzeba wybrać, Zamawiający musi wiedzieć co chce i czego się ma spodziewać, najważniejszy jest projekt, pozostałe dokumenty muszą być spójne.

6

Czy w takim wypadku te dokumenty mogą zostać niespójne, a dopiero w SIWZ opiszemy z jakiego materiału ma być przedmiot zamówienia wykonany?

7 (edytowany przez marekw2 2020-01-28 12:06:22)

ab123, ale co masz niespójnego? Podstawowym i najważniejszym elementem opisującym przedmiot zamówienia jest projekt techniczny i w nim jak piszesz masz wskazane, że zamawiane elementy mają być wykonane  z drewna klejonego. Karta techniczna to już tylko dokument producenta, który oświadcza w niej, że produkuje tego typu elementy z drewna klejonego, drewna litego lub stali.

8

Opisujesz zgodnie z projektem.

9

Jeszcze mam jedno pytanie, czy projekt budowlany może zakładać kilka rodzajów materiałów, z czego ma być zrobione urządzenie, czy musi zakładać jeden materiał?