1

Temat: Przedmiot zamówienia a powody niedokonania podziału zam.na części

W ramach  jednego projektu unijnego realizujemy montaż instalacji fotowoltaicznych na budynkach gminnych.
Umowa łącznie obejmuje 5 różnych budynków użyteczności publicznej między innymi: budynek gminy, szkół i przedszkoli.

Czy ogłaszając przetarg na stronie UZP  na roboty budowlane w ramach jednej umowy o dofinansowanie z U.E   muszę dokonać podziału zamówienia, aby nie narazić się na zarzut ograniczenia konkurencji?
Czyli np. dopuścić składanie ofert częściowych na minimum 2 części ?

2

Odp: Przedmiot zamówienia a powody niedokonania podziału zam.na części

Jeżeli nie ma przeszkód to podzieliłabym to zamówienie na części.

3

w ogóle nie dzieliłbym zamówienia na części, gdyż przedmiot zamówienia ma charakter jednorodny, podział zamówienia na części może spowodować nadmierne trudności techniczne, nadmierne koszty wykonania zamówienia, nadmierne koszty serwisowania - każdą część wygrywa inny wykonawca i macie mega problem.
potrzeba skoordynowania działań różnych wykonawców realizujących poszczególne części zamówienia może poważnie zagrozić właściwemu wykonaniu zamówienia

4

zes jakie Ty widzisz trudności

zes napisał/a:

techniczne, nadmierne koszty wykonania zamówienia, nadmierne koszty serwisowania

i w jakim celu przewidujesz potrzebę

zes napisał/a:

skoordynowania działań różnych wykonawców realizujących poszczególne części zamówienia

Helena 1 pisze przecież wyraźnie, że zamówienie dotyczy instalacji paneli fotowoltaicznych na PIĘCIU budynkach. Nawet gdyby na każdym z nich instalacje wykonywała inna firma to nic nie trzeba koordynować a i nie widzę żadnych problemów technicznych czy innych o których piszesz.
Proponuję podzielić zamówienie na 2 części i spać spokojnie.

5

Ja też tak myślę, że bezpieczniej  jest podzielić i spać spokojnie.Tym bardziej, że  każdy montaż będzie na innym budynku.Dziękuję za Wasze cenne opinie.Pozdrawiam

6

Moim zdaniem nie ma przeszkód aby podzielić zamówienie. W tamtym roku miałam dofinansowanie ze środków UE na przebudowę budynku użyteczności publicznej. Zamówienie zostało podzielone na 2 części chociaż lepiej by robiła to jedna firma. Wszystko jest OK. Nie ma na razie problemów w realizacji zamówienia. Postępowanie przetargowe zostało ocenione pozytywnie przez kontrolę.

7

moim zdaniem korzystniej finansowo byłoby nie dzielić, jeżeli ktoś może zainstalować 5 instalacji to cena jednostkowa instalacji może być niższa (wykonawca nie ma pewności że wygra obie części przy podziale na części)  osobiście wolałbym mieć jedną umowę z jednym wykonawcą niż np z dwoma a dlaczego nie z pięcioma jak pięć osobnych budynków.
Jednakże z uwagi na głupi zapis w protokole postępowania  (dotyczący uzasadnienia dla braku podziału) zwłaszcza przy środkach unijnych pewnie tez bym podzielił na 2 części

8

Ja przy dofinansowaniu takich zamówień nie dzielę. Kontrola nie ma podstaw, by cokolwiek zarzucić.

9

Właśnie chodzi  mi o ten zapis  w protokole oraz o ograniczanie konkurencji.Jeszcze raz dziękuję za cenne komentarze i uwagi z Waszej strony.