26

Odp: Roczne sprawozdanie

Czy ktoś wie, jakie są konsekwencje za niezłożenia sprawozdania w terminie. Niestety nie udało mi się zalogować przez cały dzień, mimo korzystania z różnych przeglądarek sad

27

dziś się dało

28

Próbowałem wprowadzić sprawozdanie w sobotę o 20.00 oraz w niedzielę od godz. 6.00 do 10.00- bez skutku. Wątpię żeby tyle osób korzystało z portalu ażeby go blokować. Wina jest po stronie UZP.

29

jo napisał/a:

dziś się dało

Szczęściarz. Ja próbowałam w sobotę i niedzielę. Dzisiaj to samo sad Kiepsko to widzę. Nie mogę się nawet zalogować do sprawozdań a jak się uda to i tak nic nie mogę zrobić.

30

Niestety dalej jest awaria.

31

A ja cały czas jestem ciekawy jakie mogą być konsekwencje dla zamawiających za złożenia sprawozdania po terminie.

32 (edytowany przez eva 2020-03-02 12:40:20)

Moim zdaniem nie powinno być żadnych konsekwencji dla zamawiających którzy nie złożyli na czas rocznego sprawozdania. To wina UZP a nie nasza. Najlepiej wysłać maila do UZP, ze nie można wysłać sprawozdania - wydrukować go wraz z informacją zamieszczoną na UZP o problemach technicznych by jak co mieć dowód na to, że to nie nasza wina. Lepsze to niż nic, a jak odniosą się do tego np. organy kontrolujące to dopiero się okaże.

Najlepiej jeśli UZP ze względu na problemy techniczne wydłuży termin na złożenie sprawozdania by umożliwić wszystkim jego przekazanie . No ale jak to będzie nie wiadomo.

33

Jest nowy komunikat UZP

Cyt. "Jednakże mając na uwadze, że roczne sprawozdanie o udzielonych zamówieniach ma charakter informacyjny, Prezes Urzędu Zamówień  Publicznych nie widzi podstaw wyciągania negatywnych konsekwencji w stosunku do Zamawiających, którym z niezależnych od siebie przyczyn technicznych, nie udało się wypełnić obowiązku sprawozdawczego w ustawowym terminie."

34

Czy komuś po opublikowaniu udało się pobrać sprawozdanie?

35

Nie. Wydrukuj sobie tabelę z nr sprawozdania

36

Wysłałam wczoraj, to tylko do celów informacyjnych i statystycznych.

37

Jednakże mając na uwadze, że roczne sprawozdanie o udzielonych zamówieniach ma charakter informacyjny, Prezes Urzędu Zamówień  Publicznych nie widzi podstaw wyciągania negatywnych konsekwencji w stosunku do Zamawiających, którym z niezależnych od siebie przyczyn technicznych, nie udało się wypełnić obowiązku sprawozdawczego w ustawowym terminie. - mail od UZP