1

Temat: Oferty przetargowe

Witam
Może ktoś był w podobnej sytuacji i wie co zrobić .
Mam złożone trzy Oferty , dwie najwyżej punktowane pod względem gwarancji mają za wysoka cenę na którą nie mogę sobie pozwolić bo nie mam środków na zwiększenie budżetu a trzecia oferta ma najniższa punktację pod względem gwarancji ale jej cena mieści się w moim budżecie .

2

Odp: Oferty przetargowe

albo dołożenie środków albo unieważnienie chyba że 2 pierwsze oferty są złe to po ich wywaleniu wybierasz trzecią

3

Czyli  dwie pierwsze mające największą liczbę punktów mogę  unieważnić ze względu na za wysoka cenę i wybrać trzecia ofertę w kolejności . Najlepiej jak bym miała podstawę prawną do unieważnienia trzech i przeprowadzenia procedury od nowa .

4

Nie. Jeżeli pierwsze dwie oferty nie podlegają odrzuceniu i nie zwiększysz środków, postępowanie unieważniasz na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 4.

5

Troszkę z innej beczki.
Zamawiający ogłosił postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego - przetarg nieograniczony, próg krajowy. następnie musiał zmienić treść SIWZ  i formularz cenowy poprzez zmianę ilości poszczególnych pozycji przedmiotu zamówienia. Na swojej stronie internetowej zamieścił informację o zmianie SIWZ i przedłużył termin składania ofert, ogłoszenie o zmianie ogłoszenia też poszło. Po otwarciu ofert okazało się, że jeden z wykonawców złożył ofertę w postępowaniu w oparciu o ten pierwotny formularz cenowy z błędnymi ilościami. Co w takim wypadku zrobić? Ofertę odrzucić, bo niezgodna z treścią SIWZ czy wzywać do wyjaśnień?

6 (edytowany przez jo 2020-11-27 11:59:07)

nie ma chyba co wyjaśniać
zastanawiam się nad przeliczeniem poprawnej ilości ale czy można tak gmerać w ofercie

7

Oferta do odrzucenia jako nie spełniająca wymogów. To do wykonawcy należy kontrola, czy nie było zmian i aktualizacja oferty do warunków.
Co do wcześniejszego wątku to wystarczy, że najkorzystniejsza, jedna oferta (najlepiej punktowana oferta) jest wyższa niż kasa zamawiającego - można unieważnić.