1

Temat: Wykluczenie z postępownia a błędny przedmiar

Witam,

Proszę o informajcę czy zamawiający miał prawo odrzucić moją ofertę z postępowania czy miał obowiązek unieważnienia całego postępowania z uwagi na niepełny zapis pozycji przedmiarowych.

Brałem udział w postępowaniu w którym zamawiający w 4 pozycjach nie wskazał ilości oraz jednostki miary.
Pozycję kosztorysową opisał jako

"KNR 2-02 r.16 z.sz.5.15"
z opisem
"Czas pracy rusztowań grupy 1 (poz.:74,79,84)"

Z uwagi na brak ilości pozycji przedmiarowej nie skalkulowano indywidualnie do kosztorysu poszczególnych pozycji i pozostawiono je puste. Koszt pracy rusztowań uwzględniono w pozycjach kosztorysowych do których odwoływał się opis pozycji przedmiarowej tj. pozycja KNR : KNR-W 2-01 0306-01, KNR-W 4-01 0402-02, KNR 2-01 0501-01

Zamawiający wykluczył mnie z postępowania powołując się na to iż oferta została odrzucona na podstawie art 89 ust 1 pkt 2 - brak wyceny pozycji w kosztorysie ofertowym, brak możliwości dokonania poprawki omyłki.

Oferta firmy którą wybrał jako najkorystniejszą w każdym z 4 pozycji odwołujących się do pracy rusztowań miałą wskazaną inną kwotę począwszy od tego iż jedna z pozycji zawierała kwotę 0,00zł

Jeżeli zamawiający przyjmuje że każda z pozycji jest równoważna to dlaczego miał zamiar dokonywać poprakwi omyłki? Tym samym nie dokonał poprawki omyłki względem oferty która dla tej samej pozycji ma różne kwoty w tym jedna o wartości 0,00zł

Czy brak wyceny pozycji kosztorysowej może być u mnie traktowane jako 0,00zł ? I tym samym powinien zamawiający wezwać mnie do wyjaśnienia zgodnie z art. 87 ust. 1 ?

Proszę o informację czy jest sens się odwoływać lub czy należy dążyć do tego aby pozstępowanie zostało unieważnione?

2

Odp: Wykluczenie z postępownia a błędny przedmiar

czy jest ktoś na tyle kompetentny żeby prawidłowo odpowiedzieć mi w tym temacie ?

3

Jeżeli chodzi o różne ceny w pozycjach to rzecz normalna. Przy podanych przez Ciebie pozycjach knr może też być 0 zł. Dwie z nich dotyczą robót ziemnych gdzie rusztowania nie są wykorzystywane. Czas pracy rusztowań powinieneś wyliczyć na podstawie wzoru wskazanego w opisie zasad wyliczania czasu pracy rusztowań czyli pkt 5.15. tj.
Czas pracy rusztowań za okres wykonywania robót oblicza się wg wzoru:
      N
C = -------- (m-g),
     s x w

gdzie: C - czas pracy rusztowań za okres wykonywania robót w maszynogodzinach,
N - nakłady rzeczowe robocizny dla danego rodzaju roboty (robót), które przyjmuje się z kosztorysu,
s - skład zespołu roboczego dla danego rodzaju roboty (robót), który przyjmuje się z tablicy 9923,
w - współczynnik przestoju rusztowań wynikający z warunków atmosferycznych, organizacyjnych i technologicznych, który przyjmuje się z tablicy 9924.

Zamawiający nie może w tym przypadku podać jednakowego obmiaru dla wszystkich wykonawców bowiem uzależniony jest on od zmiennych "s" i "w", które mogą być różne dla każdego z wykonawców.
Uważam, że odwoływanie się jest bezzasadne. Aby mogła być mowa o omyłce musi być wpisana jakaś  wartość . Pozostawienie pustego miejsca nie daje zamawiającemu pola manewru.

4

dzieki za odpowiedz

5 (edytowany przez bch 2020-04-16 14:03:53)

Tylko jeszcze jedna sprawa.
Mi chodziło o to czy pozycje przedmiarową w której nie wskazano jednostki miary oraz ilości sztuk należało wycenić czy pozostawić puste.

Pozycje wyglądały tak jak na zdjęciu :

zapodaj.net/6922357a06869.png.html

6

Te pozycje tak właśnie wyglądają.

7

czyli pomimo 0 ilosci i tak powinna się tam pojawić kwota ?

8

Zrozum wreszcie, że w pozycjach tych obmiar nie wynosi "0" tylko jest sumą roboczogodzin ze wskazanych w nich pozycji przedmiaru. Polecam dokładne zapoznanie się z Opisem katalogu i założeniami szczegółowymi. Zwróć tez uwagę na to, że pozycja którą kwestionujesz nie pochodzi wprost z KNR 2-02. Nie ma tam czegoś takiego jak  r.16 z.sz.5.15". To jest kalkulacja indywidualna sporządzana na podstawie zasad opisanych w KNR. Pamiętaj, że kosztorysowanie to nie tylko mechaniczne wpisanie cyfr/ liczb lub wyrażeń matematycznych do programu komputerowego. Kiedyś gdy kosztorysy robiło się przy pomocy papierowych wersji KNR pewne rzeczy były prostsze ponieważ chcąc czy nie, każdy widział i czytał te opisy i wytyczne do przedmiarowania i wyliczania wartości poszczególnych pozycji.

9

ok, dziękuję za pełną odpowiedź

10

Do marekw2.
Czy faktycznie pamiętasz jak się "na piechotę" liczyło z KNR? Ja to robiłem dość długo - mozolna robota, a jak zrobiłeś pomyłkę w pozycji to znowy przeliczenia całości.  Już by mi się nie chciało. smile

11

To była makabra, dzisiaj jak czasami wspominam te stare kosztorysy to nadal dreszcze mnie przechodzą. Dzisiejsze kosztorysowanie to sama przyjemność, ale podstawowe KNR y stoją na półce i czasem do nich zaglądam właśnie w celu przejrzenia tych tabel z różnymi wskaźnikami. Jeśli pamiętasz KNR-y pamiętasz też pewnie sprzęt na którym się to liczyło "arytmometr" czyli taki kalkulator na korbkę.