Temat: Wykluczenie z postępownia a błędny przedmiar
Witam,
Proszę o informajcę czy zamawiający miał prawo odrzucić moją ofertę z postępowania czy miał obowiązek unieważnienia całego postępowania z uwagi na niepełny zapis pozycji przedmiarowych.
Brałem udział w postępowaniu w którym zamawiający w 4 pozycjach nie wskazał ilości oraz jednostki miary.
Pozycję kosztorysową opisał jako
"KNR 2-02 r.16 z.sz.5.15"
z opisem
"Czas pracy rusztowań grupy 1 (poz.:74,79,84)"
Z uwagi na brak ilości pozycji przedmiarowej nie skalkulowano indywidualnie do kosztorysu poszczególnych pozycji i pozostawiono je puste. Koszt pracy rusztowań uwzględniono w pozycjach kosztorysowych do których odwoływał się opis pozycji przedmiarowej tj. pozycja KNR : KNR-W 2-01 0306-01, KNR-W 4-01 0402-02, KNR 2-01 0501-01
Zamawiający wykluczył mnie z postępowania powołując się na to iż oferta została odrzucona na podstawie art 89 ust 1 pkt 2 - brak wyceny pozycji w kosztorysie ofertowym, brak możliwości dokonania poprawki omyłki.
Oferta firmy którą wybrał jako najkorystniejszą w każdym z 4 pozycji odwołujących się do pracy rusztowań miałą wskazaną inną kwotę począwszy od tego iż jedna z pozycji zawierała kwotę 0,00zł
Jeżeli zamawiający przyjmuje że każda z pozycji jest równoważna to dlaczego miał zamiar dokonywać poprakwi omyłki? Tym samym nie dokonał poprawki omyłki względem oferty która dla tej samej pozycji ma różne kwoty w tym jedna o wartości 0,00zł
Czy brak wyceny pozycji kosztorysowej może być u mnie traktowane jako 0,00zł ? I tym samym powinien zamawiający wezwać mnie do wyjaśnienia zgodnie z art. 87 ust. 1 ?
Proszę o informację czy jest sens się odwoływać lub czy należy dążyć do tego aby pozstępowanie zostało unieważnione?