1

Temat: elektroniczne składanie ofert

Czy w obecnej sytuacji w przetargach krajowych zgadzacie się na składanie ofert drogą elektroniczną?
Jak to wygląda u was praktycznie tj. jaką formę złożenie oferty dopuszczacie: plik zaszyfrowany?

2

Odp: elektroniczne składanie ofert

ja dopuszczam taką możliwość w przetargach krajowych  przez miniportal

3

kaskaa napisał/a:

Czy w obecnej sytuacji w przetargach krajowych zgadzacie się na składanie ofert drogą elektroniczną?
Jak to wygląda u was praktycznie tj. jaką formę złożenie oferty dopuszczacie: plik zaszyfrowany?

tak, elektron + papier.
elektron = system teleinformatyczny, komercyjny lub miniportal

4 (edytowany przez marekw2 2020-04-30 07:35:34)

Ja też podjąłem próbę elektronizacji tzw. małych zamówień. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Upierdliwość postępowania a głównie konieczność posiadania podpisu elektronicznego może jednak spowodować, że dostanę oferty tradycyjne czyli papierowe. Gdyby prawo dopuszczało możliwość podpisania ofert elektronicznych za pomocą profilu zaufanego sprawa mogłaby wyglądać zupełnie inaczej. Sprawa jest ciekawa, dlaczego można podpisać profilem zaufanym wszelkie pisma, wnioski do urzędu a oferty składanej do tego samego urzędu już nie. Lobby firm informatycznych obsługujących te podpisy elektroniczne jest jednak mocne.

5

marekw2 napisał/a:

Ja też podjąłem próbę elektronizacji tzw. małych zamówień. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Upierdliwość postępowania a głównie konieczność posiadania podpisu elektronicznego może jednak spowodować, że dostanę oferty tradycyjne czyli papierowe. Gdyby prawo dopuszczało możliwość podpisania ofert elektronicznych za pomocą profilu zaufanego sprawa mogłaby wyglądać zupełnie inaczej. Sprawa jest ciekawa, dlaczego można podpisać profilem zaufanym wszelkie pisma, wnioski do urzędu a oferty składanej do tego samego urzędu już nie. Lobby firm informatycznych obsługujących te podpisy elektroniczne jest jednak mocne.

my byliśmy pozytywnie zaskoczeni, okazało się, że wykonawcy którzy zawsze składali u nas w papierze, od dawna posiadają podpisy elektroniczne i sprawnie nimi posługują się, to samo tyczy przygotowania przez nich dokumentów.
minus, że krajówka musi być i w papierze i elektrocznie.

a co do lobby, to w każdej branży jest jakieś smile  to właśnie firmy lobbujące powinny ponieść odpowiedzialność za aferę z przejściem z SHA1 na SHA2. oczywiście zamieciono temat pod dywan.

6

chcę dopuścić oferty elektroniczne, czy możecie podzielić się zapisami w tym zakresie w siwz
oraz zapisami dotyczącymi komunikacji również elektronicznej
dziękuję bardzo