Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie, ale...
Status dokumentów wystawianych przez ZUS można zweryfikować na stronie: https://www.zus.pl/firmy/rozliczenia-z- … swiadczen/
Wg mnie UPO to Urzędowe Poświadczenie Odbioru a UPD to Urzędowe Poświadczenie Doręczenia i nie zawierają podpisu. Wydaje mi się, że Wykonawca elektronicznie wnioskował o wydanie zaświadczenia i pobrał je z Platformy Usług Elektronicznych.
Zastosowanie mogą tu mieć artykuły 50 ust. 4a do 4c ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych:
4a. Zaświadczenia o niezaleganiu w opłacaniu składek oraz decyzje o odmowie wydania zaświadczenia o niezaleganiu w opłacaniu składek wydane przez Zakład w postaci dokumentu elektronicznego opatrzonego kwalifikowanym podpisem elektronicznym mogą być wykorzystywane w formie wydruku przez płatnika składek, który je uzyskał.
4b. Zakład umożliwia weryfikację zaświadczenia lub decyzji, o których mowa w ust. 4a, przez udostępnioną przez Zakład stronę internetową, po podaniu: 1) danych identyfikujących zaświadczenie albo decyzję; 2) typu identyfikatora płatnika składek i jego numeru; 3) daty wydania zaświadczenia lub decyzji.
4c. Wydruki, o których mowa w ust. 4a, mają moc zrównaną z mocą dokumentów wydawanych przez Zakład, jeżeli zawierają dane, o których mowa w ust. 4b, umożliwiające ich weryfikację w sposób określony w tym przepisie.
Co do zasady taki dokument powinien być traktowany tak jak np. wydruk z KRS.
Możesz także poczytać KIO 2578/18.