1 (edytowany przez Arek1980 2020-05-22 21:59:13)

Temat: Zmiana terminu - brak zmiany w miniportalu

Witam,
przetarg nieograniczony, powyżej progu, dofinansowany.

Była Zmiana SIWZ i ogłoszenia, wydłużono termin składania ofert.
Przez przypadek zobaczyłem na miniportalu, że nie został przesunięty tam termin składania ofert (nie wiem jak to się stało). Wygenerował się klucz prywatny.
Przesunięty TSO (zgodnie z SIWZ i ogłoszeniem) wypada za 10 dni, dlatego ofert jeszcze nie ma.

Jak to rozwiązać?
1. Unieważnienie przetargu nie wchodzi w grę, zresztą nie ma podstaw, bo jest to wada, którą da się usunąć.

2. Nie robić nic, nie pobierać klucza, poczekać na oferty (luka w miniportalu pozwala je składać bo upływie terminu) i normalnie zgodnie z SIWZ otworzyć je za 10 dni i rozszyfrować - tu czuję spore obawy, ktoś może zarzucić, że mogliśmy zapoznać się z ofertami wcześniej, itp. A kombinowanie z logami z UZP to spora zabawa będzie.

3. Rozwiązanie, które moim zdaniem ma najmniej wad. Zakończyć to postępowanie na miniportalu, stworzyć nowe (wszystkie dane te same, tylko prawidłowy TSO) i nowe id i nowy klucz opublikować na stronie WWW jako zmianę do SIWZ. Najwcześniej mogę to zrobić gdy będzie już 6 dni do otwarcia dlatego wydaje mi się, że dobrze byłoby wydłużyć termin do tych minimum 15 dni od zmiany, aby nie narażać się na zarzut, że Zmiana była istotna i nie wydłużyliśmy terminu.
Co o tym sądzicie?

2

Odp: Zmiana terminu - brak zmiany w miniportalu

Tu wszystko zależy od dociekliwości kontrolerów, choć sprawę ciężko wyłapać. Ja miałem identyczny przypadek tuż po wejściu elektronizacji.  Klucz prywatny ukazał się na kilka dni przed wydłużonym terminem otwarcia ofert. Oferty otworzyliśmy przy pomocy tego klucza w nowym terminie a po wyborze wykonawcy na wszelki wypadek postępowanie z mini portalu zostało usunięte. Nie sprawdzałem czy można jakoś sprawdzić datę wygenerowania klucza prywat. Proponowane przez Ciebie rozwiązanie, wariant 3 może być bezpieczne. Pewnie uda się wytłumaczyć potrzebę jego zastosowania czyli uniemożliwienie przedwczesnego otwarcia ofert. Problem jednak może być z kluczem publicznym. Nie wiem czy da się odszyfrować kluczem prywatnym z postępowania "A" ofertę złożoną do postępowania "B",  pewnie nie i tu możesz mieć problem bo wykonawcy, którzy już pobrali pierwotny klucz publiczny mogą nim zaszyfrować oferty i nowym kluczem prywatnym ich nie odszyfrujesz.

3

Oczywiście, że nie będzie się dało odszyfrować kluczemprywatnym B oferty zaszyfrowanej kluczem publicznym A.

Natomiast po to mam zamiar zrobić zmianę, wydłużyć termin składania ofert do minimalnych 15 dni od zmiany, aby Wykonawcy mogli się z tym zapoznać i prawidłowo zaszyfrować ofertę.
To taka zmiana jak każda inna, mają obowiązek śledzić stronę i zapoznać się ze zmianami.
Tak mi się wydaje.

4

Należy napisać do miniportalu jak najszybciej i tam administratorzy usuwają klucz prywatny i dokonują zmiany daty składania ofert. Wdniu wlaściwego terminu otwarcia ofert generuje się nowy klucz prywatny. Najważniejsze, że nie ma ofert, wtedy nie ma żadnej wady w prowadzonym postępowaniu.

5

Ciekawe rozwiązanie.
Ja zamknąłem tamto postępowanie w miniportalu, otworzyłem nowe z nowym id i kluczem publicznym i jako zmianę SIWZ powiadomiłem o tym na naszej stronie www.