Temat: Zmiana osoby pęłniącej funkcję kierownika budowy
Jednym z kryteriów oceny jest doświadczenie kierownika budowy. czy po otwarciu ofert można zmienić tę osobę na inną?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Zmiana osoby pęłniącej funkcję kierownika budowy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jednym z kryteriów oceny jest doświadczenie kierownika budowy. czy po otwarciu ofert można zmienić tę osobę na inną?
Oczywiście, pod warunkiem, ze spełnia warunki w stopniu nie mniejszym niż ten pierwotnie wskazany.
no nie wiem czy po otwarciu można zmieniać zwłaszcza jak to był nie tylko warunek a kryterium
Chyba jest to zależne od tego czy było to wpisane do formularza oferty, czy jakimś osobnym dokumentem/oświadczeniem.
ftp://ftp.uzp.gov.pl/KIO/Wyroki/2017_0884.pdf
Oświadczenie odnośnie doświadczenia stanowi oświadczenie podlegające ocenie w ramach kryterium oceny oferty. Zmiana w przedmiotowym zakresie nie jest dopuszczalna, bowiem prowadziłaby do zmiany treści oferty niewątpliwie z naruszeniem art. 87 ustawy pzp. Biorąc pod uwagę kształt postanowienia SIWZ informacja o doświadczeniu kierownika robót nie jest dokumentem uzupełnianym czy podlegającym modyfikacji w trybie określonym w art. 26 ust. 3 lub 4 Pzp. Skoro sam Zamawiający określił, iż doświadczenie kierownika robót stanowi element oceniany na podstawie kryteriów oceny ofert i wskazywane w treści formularza ofertowego, to nie ulega wątpliwości, że nie stanowi ono dokumentu, o którym mowa w art. 25 ust. 1 Pzp. Oświadczenie złożone w formularzu ofertowym nie powinno również podlegać zmianie w trybie art. 87 ust. 1 Pzp, bowiem prowadziłoby to do niedopuszczalnych negocjacji treści oferty w zakresie odnoszącym się do kryteriów oceny ofert.
Olek, zwróć uwagę na to, że przywołany wyrok dotyczy innego stanu faktycznego. Tam zamawiający dokonał oceny ofert, wybrał ofertę najkorzystniejszą punktując doświadczenie wskazanej osoby i następnie dokonał jej zmiany. Nie doczytałem czy ta nowa osoba miała identyczne doświadczenie.
Ja pisałem o sytuacji gdy po otwarciu ofert stwierdzam, że kierownik nie spełnia warunków udziału i wtedy na wezwanie wykonawca zawsze może wskazać inną osobę spełniająca warunki. W przypadku Magdy może jednak być inaczej, na co nie zwróciłem uwagi. Wskazana osoba spełnia warunki udziału w postępowaniu lecz jej doświadczenie nie pozwala na uzyskanie dodatkowych punktów więc wykonawca proponuje zmianę. Taka sytuacja jest oczywiście niedopuszczalna.
Wykazana osoba ma uprawnienia w wymaganej specjalności, jednak ma ona uprawnienia z ograniczeniami, a zamawiający wymagał aby wykonawca dysponował osbobą z uprawnieniami bez ograniczeń. Wg mnie nie ma możliwości zmiany tej osoby, teraz - na etapie oceny i badania oferty.
Jeżeli jest to punktowane to nie ma opcji na zmianę.
Wykazana osoba ma uprawnienia w wymaganej specjalności, jednak ma ona uprawnienia z ograniczeniami, a zamawiający wymagał aby wykonawca dysponował osbobą z uprawnieniami bez ograniczeń. .
Po takiej zmianie oferta podlega odrzuceniu i tu nie ma dyskusji o tym czy w ogóle możliwa jest zmiana.
ciąg dalszy rozważań - jedno z kryterium wyboru oferty jest doświadczenie kierownika,w zał. do oferty wpisujemy kierownika X z wymaganym doświadczeniem. Wygrywamy przetarg i nagle kierownik zmienia zdanie i rezygnuje ze współpracy przy tym zadaniu, a my nie mamy w zanadrzu innego kierownika z wymaganym doświadczeniem i teraz pytanie co zrobić w takiej sytuacji ? Podpisujemy umowę w której widnieje kierownik z oferty i zaraz dokonujemy zmiany osoby kierownika budowy, ale ten nowy już nie ma takiego doświadczenia, więc nie wiem czy możemy dokonać takiej zmiany?
Dużo zależy od zapisów umowy - jakie są warunki zmiany kierownika budowy, czy są przewidziane kary umowne z tytułu wykonywania tej funkcji przez kogoś innego albo sankcje w postaci odstąpienia od umowy.
musielibyście znaleźć nowego kierownika z co najmniej tym samym doświadczeniem, my np nie mamy zapisów w umowie co w takim przypadku, ze strony zamawiającego rozważyłbym zerwanie umowy z winy wykonawcy
ciąg dalszy rozważań - jedno z kryterium wyboru oferty jest doświadczenie kierownika,w zał. do oferty wpisujemy kierownika X z wymaganym doświadczeniem. Wygrywamy przetarg i nagle kierownik zmienia zdanie i rezygnuje ze współpracy przy tym zadaniu, a my nie mamy w zanadrzu innego kierownika z wymaganym doświadczeniem i teraz pytanie co zrobić w takiej sytuacji ? Podpisujemy umowę w której widnieje kierownik z oferty i zaraz dokonujemy zmiany osoby kierownika budowy, ale ten nowy już nie ma takiego doświadczenia, więc nie wiem czy możemy dokonać takiej zmiany?
Musicie zastąpić tę osobę (X) inną osobą (Y) o takim samym lub dłuższym doświadczeniu - zależnie co było punktowane. Na pewno nie może być tak, że w ofercie jest jedno a w realiach coś innego.
Być może dzięki "parametrom" kierownika X wygraliście przetarg. Gdyby po wyborze można było swobodnie zamieniać personel były by same oferty z nieprawdziwymi danymi.
W umowie najczęściej mam zapisy dotyczące kar umownych za każdy dzień (działanie) bez wymaganego personelu + przewidziana podstawa odstąpienia od umowy z winy Wykonawcy.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc