1

Temat: Projektowanie a udział w przetargu

Witam,
proszę o informację czy firma projektująca instalację dla jednostki publicznej urzędu miasta może tak samo przystąpić w późniejszym czasie do jego realizacji?

wiadomym jest że firma ta posiada szczegółową dokumentację, sama wybrała produkty do projektu jak również sama sporządziła przedmiar kosztorysowy do którego miała dostęp na etapie składania ofert.
Czy tym samym możę brać udział u złożyć ofertę czy z takiego postępowania zostanie wykluczona?

Znalazłem informacje o tym żę powinni być odrzuceni. Niemniej czy projekt i doumentacja to bezpośrednie przygotowanie przedmiotu zamówienia czy do tego dochodzi jeszcze sizw z którym nie do końca mogli mieć styczność?

dotyczy:
Zgodnie z art. 24 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity: Dz. U. z 2010 r. Nr 113 poz. 759 z późn. zm.), z postępowania o udzielenie zamówienia wyklucza się wykonawców, którzy wykonywali bezpośrednio czynności związane z przygotowaniem prowadzonego postępowania lub posługiwali się w celu sporządzenia oferty osobami uczestniczącymi w dokonywaniu tych czynności, chyba że udział tych wykonawców w postępowaniu nie utrudni uczciwej konkurencji.

Moja oferta ma 2 miejsce a pierwsze miejsce zajęła oferta firmy projektowej. Czy zatem mogę wnosić o wykluczenie ich z postępowania?

Pozdrawiam,

2

Odp: Projektowanie a udział w przetargu

jest jeszcze art 24 ust 10
10. W przypadkach, o których mowa w ust. 1 pkt 19, przed wykluczeniem wykonawcy, zamawiający zapewnia temu wykonawcy możliwość udowodnienia, że jego udział w przygotowaniu postępowania o udzielenie zamówienia nie zakłóci konkurencji. Zamawiający wskazuje w protokole sposób zapewnienia konkurencji.

3

Zakładam, że bym obronił pod warunkiem, że siwz było bardzie rozbudowane i nie opierało sie wyłącznie na samym pomysle wykonawcy bez innych warunków.

4

Co to znaczy ze sizw był bardziej rozbudowany ?

W dokumentacji znalazłem tylko info o wykliczeniu z uwagi na 24. ust 1

Jeszcze w warunkach udziały była wzmianka :
"Zamawiający ocenia, czy udostępniane Wykonawcy przez inne podmioty zdolności techniczne lub zawodowe lub ich sytuacja finansowa lub ekonomiczna, pozwalają na wykazanie przez wykonawcę spełniania warunków udziału
w postępowaniu oraz bada, czy nie zachodzą wobec tego podmiotu podstawy wykluczenia, o których mowa w art. 24 ust. 1 pkt 13-22."

Co się od razu rzuca mi w oczy o wykluczenie z uwagi na  "pkt 19) wykonawcę, który brał udział w przygotowaniu postępowania o udzielenie zamówienia lub którego pracownik, a także osoba wykonująca pracę na podstawie umowy zlecenia, o dzieło, agencyjnej lub innej umowy o świadczenie usług, brał udział w przygotowaniu takiego postępowania, chyba że spowodowane tym zakłócenie konkurencji może być wyeliminowane w inny sposób niż przez wykluczenie wykonawcy z udziału w postępowaniu;"

Jeżeli miałby udowodnić że jego udział nie zakłócił konkurencji to w jaki sposob miałby to udowodnić ?

Jeżeli zamawiający nie będzie chciał podjąć kroków rozmowy to jest sens odwołania do KIO?

5

też miałem taki przypadek po prostu do przetargu dałem wszystko z czym miał kontakt projektant  (oprócz kosztorysu ale kosztorys nie ma znaczenia poza tym wpisałem wartość szacunkową w ogłoszeniu o zamówieniu) jedyny punk zaczepienia to że znał wcześniej dokumentację ale pewnie zapisów szczegółowych SIWZ nie znał wcześniej  z kio na dwoje babka wróżyła

6

UZP, sprzed noweli, ale przepis generalnie tożsamy:
Wskazać należy, iż fakt, że wykonawca brał udział w przygotowaniu postępowania np. poprzez opracowanie dokumentacji projektowej i specyfikacji technicznej nie stanowi wystarczającej przyczyny wykluczenia go z postępowania, w którym zamawiający udziela zamówienia na wykonanie robót budowlanych na podstawie tej dokumentacji. W przypadku zaistnienia takiej sytuacji zamawiający jest zobowiązany do ustalenia okoliczności, czy udział takiego wykonawcy w postępowaniu w sprawie udzielenie wskazanego zamówienia stanowi utrudnienie uczciwej konkurencji. Jeżeli tak nie jest, to nie ma podstaw do wykluczenia takiego wykonawcy.
W ten sam deseń są wyroki KIO.