Temat: Projektowanie a udział w przetargu
Witam,
proszę o informację czy firma projektująca instalację dla jednostki publicznej urzędu miasta może tak samo przystąpić w późniejszym czasie do jego realizacji?
wiadomym jest że firma ta posiada szczegółową dokumentację, sama wybrała produkty do projektu jak również sama sporządziła przedmiar kosztorysowy do którego miała dostęp na etapie składania ofert.
Czy tym samym możę brać udział u złożyć ofertę czy z takiego postępowania zostanie wykluczona?
Znalazłem informacje o tym żę powinni być odrzuceni. Niemniej czy projekt i doumentacja to bezpośrednie przygotowanie przedmiotu zamówienia czy do tego dochodzi jeszcze sizw z którym nie do końca mogli mieć styczność?
dotyczy:
Zgodnie z art. 24 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity: Dz. U. z 2010 r. Nr 113 poz. 759 z późn. zm.), z postępowania o udzielenie zamówienia wyklucza się wykonawców, którzy wykonywali bezpośrednio czynności związane z przygotowaniem prowadzonego postępowania lub posługiwali się w celu sporządzenia oferty osobami uczestniczącymi w dokonywaniu tych czynności, chyba że udział tych wykonawców w postępowaniu nie utrudni uczciwej konkurencji.
Moja oferta ma 2 miejsce a pierwsze miejsce zajęła oferta firmy projektowej. Czy zatem mogę wnosić o wykluczenie ich z postępowania?
Pozdrawiam,