Temat: Uzupełnienie...
Mam kłopot...w przetargu na usługę ubezpieczenia wykonawca do oferty załączył OWU ale bez podpisu (który wymagany był na pierwszej stronie), czy mogę go wezwać do uzupełnienia dokumentu?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam kłopot...w przetargu na usługę ubezpieczenia wykonawca do oferty załączył OWU ale bez podpisu (który wymagany był na pierwszej stronie), czy mogę go wezwać do uzupełnienia dokumentu?
Hmm, a po co OWZ do oferty? Moim zdaniem art. 25a ustawy pzp nie pozwala żądać takiego dokumentu do oferty, aczkolwiek bywają głosy odmienne (np. https://www.noweprzetargi.pl/forum/topi … alogow-itp). Robiłem kilka postępowań na ubezpieczenia i OWZ stanowił co najwyżej załącznik do umowy, nigdy nie żądałem tego do oferty bo i po co. Chyba, że miałaś jakieś kryteria ofert związane z OWZ.
Czy OWZ miał potwierdzać kryteria oceny ofert?
OWU nie ma nic wspólnego z kryteriami. poniżej powody dla których owu jest dolączone do oferty:
1.Dystrybutor ubezpieczeń w świetle art. 7 § 1 ustawy o dystrybucji ubezpieczeń z dnia 15.12.2017 r. wykonując dystrybucję ubezpieczeń, postępuje uczciwie, rzetelnie i profesjonalnie, zgodnie z najlepiej pojętym interesem klientów. W związku z czym ma obowiązek przeprowadzić analizę potrzeb klienta a w następstwie istnieje konieczność podania informacji o produkcie ubezpieczeniowym - takie obowiązki wynikają z ustawy o dystrybucji ubezpieczeń z dnia 15.12.2017 r. art. 8 § 1 "Przed zawarciem umowy ubezpieczenia lub umowy gwarancji ubezpieczeniowej dystrybutor ubezpieczeń określa, na podstawie uzyskanych od klienta informacji, jego wymagania i potrzeby oraz podaje w zrozumiałej formie obiektywne informacje o produkcie ubezpieczeniowym, w celu umożliwienia klientowi podjęcia świadomej decyzji." Informacje o produkcie ubezpieczeniowym znajdują się w Ogólnych warunkach ubezpieczenia.
2. Poza tym niezależnie od powyższego zgodnie z art. 384 § 1 Kodeksu cywilnego ustalony przez jedną ze stron wzorzec umowy, w szczególności ogólne warunki umów, wiąże drugą stronę, jeżeli został jej doręczony przed zawarciem umowy.
3. Zapisy specyfikacji mówią o tym, iż do wszystkich kwestii nieuregulowane w SIWZ zastosowanie mają Ogólne warunki ubezpieczenia.
Owu jest załącznikiem do oferty i ma charakter informacyjny. jedna z odpowiedzi (którą otrzymałam) sugeruje, że w takim przypadku nie trzeba nic robić tzn. nie wzywać do uzupełnienia, uznać że jest ok.
Co sądzicie?
dwie kwestie
1. jeśli był wymagany jako częśc oferty i tak miał być podpisany zobowiązaniowo - to tak jakby oferta nie była podpisana
2. jeśli z opisu siwz wynika, że tylko do oceny proponowanych warunków - to należy przyjąc i zweryfikować ze swoimi warunkami
1. W mojej ocenie:
a. OWU musi być dołączony do umowy (polisy), do oferty jest zbędny - co najwyżej ma charakter informacyjny.
b. W dniu podpisania umowy OWU może być inne niż to dołączone do oferty - to po co OWU do oferty?
2. Nie wiem co było napisane w SIWZ, ale zgadzam się z tezami cbud.
Próbuję się doszukać odpowiedzi na następujące pytania:
1. czy OWU były wymagane w SIWZ,
2. jeżeli tak czy były traktowane jako treść oferty czy dokumenty z art. 25 ?
lecz pewnie jako treśc oferty, bo dokumenty z art. 25 ust. 1 wzywamy od najwyżej ocenionego.
Więc skoro brak podpisu na tym elemencie to należałoby rozważać odrzucenie oferty, bo uzupełniać treści oferty nie można.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc