1

Temat: Urząd czy Gmina

Mamy dwa loginy do publikowania ogłoszeń dla Gminy i dla Urzędu. Mam pytanie jeśli chodzi o sprawozdanie to zamieszczam dla Gminy i dla Urzędu czy sumuje i zamieszczam razem np. dla Gminy. Może ktoś mi pomoże bo już to robił. Moje pierwsze sprawozdanie i nikt nie wie jak to zrobić i jak było.
Mnie sie wydaje że skoro mam też sie zalogować to loguję sie dwa razy tylko boje się żeby nie było sytuacji że drugi raz nie będą mogła sie zalogować.

2

Odp: Urząd czy Gmina

Czyli masz 2 loginy dla siebie jako zamawiającego? Z tego co wiem, to zamawiającym jest Gmina Jakaś Tam, a nie Urząd. Gmina jest podmiotem, a nie Urząd (przykład: Miasto Stołeczne Warszawa, a nie Urzad m.st. Warszawy))

3

Tak mam dwa loginy ponieważ część są to inwestycje a częśc bieżące i dlatego też zadania są różnie fakturowane (na Urząd lub Gminę). Też zastanawiałam sie nad opcją Gminy jako podmiotu ale nie wiem do końca co z tymi dwoma loginami????

4

Zrób na gmine i bedzie git

5

koniecznie ...login dot. gminy smile

6

Dokładnie tak, tylko Gmina

7

Ok niby prosta sprawa a ja niegdzie nie znalazłam jak mam to zrobić. Dobrze że można liczyć na pomocnych ludzi.

8

Ale inna sytuacja jest juz tu; Starostwo Powiatowe i Powiat, cześc zamówien mamy na Strarostwo a częśc an Powiat.Dlatego wysyłamy dwa sprawozdania.

9

A to nie to samo? ja nie wiem, dlatego pytam

10

to nie to samo bo zadania realizowane np. przez gminę dotyczą całego obszaru gminy a realizowane przez urząd miasta obejmują tylko te na terenie miasta i budynku urzędu...taki mały ustawowy kogel mogel smile

11

i dlatego często w umowach raz stroną jest urzad miasta a raz gmina   smile

12

dokladnie to samo ze Starostwem Powiatowym I Powiatem niektore zadania realizuje Starostwo np. zakup materiałów biurowych dla starostwa, a juz np. przebudowa drogi jest realizowana przez Powiat i na umowie widnieje Zamamwiajacy jako Powiat.

13

Czyli czy w tej sytuacji nie powinny tez być dwa dla Gminy i Urzędy Gminy ??? Znów mam mętlik w głowie.

14

Jakie to porąbane.... A może jest jeszcze Podgmina? wink

15

dla mnie Gmina to Gmina...jedno sprawozdnaie
Starostwo i Powiat to też urząd:-)

16

madziulek napisał/a:

i dlatego często w umowach raz stroną jest urzad miasta a raz gmina   smile

Potocznie może sie tak i mówi.
Ale wiesz sama, że urząd miasta nie ma osobowosci prawnej i de iure stroną umowy (np. zamawiającym) zawsze jest gmina.

17

niestety taka argumentacja nie trafia do naszej radczyni i...skutecznie to poprawia za każdym razem smile

18

madziulek napisał/a:

niestety taka argumentacja nie trafia do naszej radczyni i...skutecznie to poprawia za każdym razem smile

Ale Ty nie jestes radcą prawnym tylko normalnym prawnikiem, więc do Ciebie trafia, prawda? smile

19

Piotrek....co z tego skoro radczyni kreśli na czerwono z adnotacją:"tak napisać" smile mam walczyć z wiatrakami?

20

madziulek napisał/a:

Piotrek....co z tego skoro radczyni kreśli na czerwono z adnotacją:"tak napisać" smile mam walczyć z wiatrakami?

No i dobrze, niech ma na umowach tak jak chce...
Ale sprawozdanie robisz przecież jedno?

21

tak, robie jedno na gminę ........wiem co sugerujesz wink to tez do niej nie trafia smile

22

wiesz....przestałam sie tym przejmować ,jeśli takie parafuje to jej sprawa smile

23

Ja też mam podobny dylemat. mamy dwa loginy dla Gminy i dla Urzędu,  właśnie wypełniłam sobie na roboczo dwa odrębne sprawozdania. Teraz jednak dochodzę do wniosku, że może powinnam wypełnić jedno łączne sprawozdanie. Myślę tak: 
Zgodnie z art. 164 ust. 1 Konstytucji RP podstawową jednostką samorządu terytorialnego jest gmina.
Zgodnie z art. 3 ust. 1 pkt 1  ustawy PZP ustawę stosuje się do udzielania zamówień publicznych, zwanych dalej ?zamówieniami? przez  jednostki sektora finansów publicznych w rozumieniu przepisów o finansach publicznych;(...),
Zgodnie z art. 4 pkt 1 ppkt.2  ustawy finansach publicznych  do sektora finansów publicznych zalicza się również gminy.
Zgodnie z art. 2 ust 2 ?ustawy o samorządzie gminnym  gmina posiada osobowość prawną, a więc w myśl definicji zawartej w art. 2 pkt 12 ?Pzp? jest zmawiającym
Kierownik zamawiającego został zaś odrębnie zdefiniowany w ?Pzp? w art. 2 pkt. 3,- jest to osoba lub organ, który ? zgodnie z obowiązującymi przepisami, statutem lub umową ? jest uprawniony do zarządzania zamawiającym (?)
Zgodnie z art. 15 ust. 1 ?Pzp?, postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego przygotowuje i przeprowadza zamawiający
Zgodnie z art. 18. ust.1 ?Pzp?  Za przygotowanie i przeprowadzenie postępowania o udzielenie zamówienia odpowiada kierownik zamawiającego

Jak  wczytam się w powyższe rozważania to dochodzę do wniosku, że zamawiającym jest gmina, a nie urząd, jedyna problemowa kwestia jest kwestia finansowania, a kierownikiem zamawiającego w moim wypadku jest prezydent. I co chyba wyśle jedno sprawozdanie i będzie dobrze?
Proszę o kolejne wnioski, pilnie! Bo jutro portal UZP będzie diabelnie pewnie przeciążony! Danka

24

Ja nie mam takiego dylematu - zamówienia Urzędu Miejskiego i Gminy Miejskiej poszły w 1 sprawozdaniu sporządzonym dla Gminy Miejskiej smile

25

A jeszcze jedno, w momencie gdy zamówienie było finasowane ze srodków urzędu w celu zamieszczania ogłoszeń logowalismy sie jako urząd. teraz myślę, że to jest bład, ze mamy te 2 loginy.