1

Temat: Roboty budowlane - kosztorys

Witam
Bardzo proszę o podpowiedz co zrobicć w poniższej sytuacji.

PN Wykonawca w kosztorysie wpisał błędną ilość metrażu w jednej z pozycji. Wykonawca zajmuje 2 pozycję w rankingu, na razie smile
zamiast 349,270 m2 wpisał 3,492100 wspomnę jeszcze iż w tej pozycji przeliczając ilość jego metrów razy jego cenę jednostkową za żadne skarby nie wychodzi wartość tej pozycji jaką podał Wykonawca na końcu tej pozycji.
Myślałam że powinnam poprawić tą pozycję poprzez poprawienie ilości metrów zgodnie z przedmiarem mnożąc z jego ceną jednostkową ale jego wartość w tej pozycji w tedy będzie wynosić około 3 mln.

Szacunkowa wartość tego zamówienia wynosi około 250 tys. i pozostałe złożone 2 oferty są równie w tych granicach.
Czy jest jakiś inny sposób poprawienia tej pozycji ?

W przypadku gdyby nie było innej możliwości to jak mam traktować pozostałe oferty jako rażąco niskie i wezwać Wykonawców do wyjaśnienia rażąco niskiej ceny?

2

Odp: Roboty budowlane - kosztorys

Pogubiłem się czytając. Czy możesz podać na konkretnych liczbach co było w SIWZ a co w ofercie Wykonawcy?

Nawet gdyby oferta wyszła na 3 mln zł to nie masz RNC bo to okoliczności oczywiste - są na to wyroki KIO.

3

Do SIWZ dołączyliśmy przedmiar robót. Wykonawca w jednej z pozycji kosztorysu zamiast wpisać 349,27 m2 wpisał 3,492100m2 podał cenę jednostkową 8.516,57 oraz wartość 29.739,86.
Nie wiem jak poprawić ten błąd bo mnożąc jego metraż z ceną jednostkową podana to i tak  nie wychodzi jego podana wartość. 
Nie wiem jak to poprawić.
Do tej pory robiłam w ten sposób że poprawiałam właściwy metraż mnożyłam przez cenę jednostkowa zaproponowaną przez wykonawcę co wiązało się oczywiście ze zmiana ceny jego oferty , tylko nigdy niezdażyło się tak by oferta z około 200 tyś zł. robiła się na prawie 3 mln.
A jak w takiej sytuacji potraktować inne ofert jako rażąco niską czy odstąpić od wezwania do wyjaśnienia rażąco niskiej ceny tłumacząc to błędem wykonawcy którego zamawiający nie mógł w inny sposób poprawić i ze wartości pozostałych oferty zamawiający uważa za możliwe do realizowania gdyż kosztorys ofertowy zamawiającego wynosi 240 tys.
BARDZO PROSZĘ O PODPOWIEDZ W TEJ SPRAWIE

4

Dodam jeszcze iż ta oferta jest 2 w rankingu ofert a są 3 oferty

5

Pomijając już błąd rachunkowy to sprawdź sposób zapisywania obmiarów w programie do kosztorysowania. Ja tu widzę różnicę polegającą na tym, że w jednym z programów przyjęto obmiar za 1 m2 a w drugim za 100 m2. Miałem już takie przypadki.

6

Jeżeli z innych dokumentów nie da się wywnioskować inaczej należy przyjąć cenę jednostkową (za 1 m2) 8516,57 i przeliczyć wartość według właściwego metrażu. Być może jednak uda się udowodnić (musi to wynikać z dokumentów złożonych przez Wykonawcę), że to cena za 100 m2 jak to napisał marekw2 bo nie wiem co byście musieli robić żeby cena za metr była taka wysoka. 85,17 zł za metr wygląda dużo bardziej rozsądnie.

Co do RNC to nie trzeba będzie badać - np. KIO 2499/18.

7

W kosztorysie w pozycji niżej Wykonawca wpisał prawidłowy metraż i pozycja została prawidłowo obliczona więc nie bardzo można powiedzieć że to był błąd w programie kosztorysowym.
Radca podpowiedział aby ofertę odrzucić na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2, albowiem nie jest możliwe poprawienie w ofercie innej omyłki polegającej na niezgodności oferty ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia, w zakresie podanej w SIWZ przez Zamawiającego powierzchni - metraż, niepowodujące istotnych zmian w treści oferty. W konsekwencji poprawienia tej omyłki nastąpiłaby istotna zmiana treści oferty w zakresie wartości pozycji kosztorysu i co za tym idzie całej oferty.

Co wy o tym myślicie.
BARDZO PROSZĘ O PODPOWIEDZ.

8

Moim zdaniem odrzucenie, tak jak wskazał radca, jest najrozsądniejsze.