1

Temat: Zrzeczenie się prawa do wniesienia odwołania

Witam,
czy istnieje możliwość, aby wykonawca zrzekł się prawa do wniesienia odwołania, co umożliwiłoby zamawiającemu podpisanie umowy przed upływem 10-dniowego terminu na jego wniesienie? Sprawa dot. przetargu powyżej progu unijnego, a zamawiającemu zależy na niezwłocznym podpisaniu umowy i rozpoczęciu świadczeniu usługi. Słyszeliście o takiej sytuacji? Bardzo dziękuje za pomoc.

2

Odp: Zrzeczenie się prawa do wniesienia odwołania

nie słyszałem

3

Ja też nie słyszałem. Nie widzę uzasadnienia dlaczego Wykonawca miałby pozbawiać się środków ochrony prawnej.
Chyba, że masz tylko jednego wykonawcę to wtedy art. 94.2.

4

Oferty są dwie, więc ustawowe 10 muszę odczekać bo przetarg powyżej progu. Natomiast Wykonawcy się znają i wiem na 100%, że nie będzie odwołania bo sytuację z ofertą i dokumentami wykonawcy najkorzystniejszego mamy czystą. Dodatkowo konkurencja zadeklarowała wniesienie takiego pisma, że nie będą wnosić odwołania. Czy takie oświadczenie będzie wystarczające?

5

Art. 127a. KPA przewiduje taką możliwość, nie wiem jednak czy może to dotyczyć zamówienia publicznego

6

Według mnie nie można. Ewentualne zawarcie umowy może spowodować jej nieważność na podstawie art. 146 ust. 1 pkt 3).

Art. 94 ust. 2 wymienia przesłanki, dla których termin zawarcia umowy może być krótszy i jest to katalog zamknięty.

7

Bazylek, zejdź na ziemię. Marek, mamy tu pzp a nie kpa.

8

PZP nie jest samoistnym bytem, obowiązują nas też przepisy KC, prawa budowlanego, prawa wodnego i wielu innych. Stąd też moje przemyślenia dotyczące art. 127a. KPA

9

wtedy kiedy czegoś nie reguluje PZP