1 (edytowany przez bart66621 2020-07-01 09:30:20)

Temat: podwykonawca

czy jeżeli nie prowadzę działalności  gospodarczej  i sam  wykonam robotę w  ramach zamówienia  publicznego i  przy pomocy podwykonawcy (osoby fizycznej która nie prowadzi działalności gospodarczej  wskażę podwykonawcę w ofercie) np. pana Józka czy  będzie  Ok.
Nie interesują mnie  kwestie  podatkowe  tylko ewentualne ominięcie wymogu zatrudnienia na podstawie  umowy  o pracę z Panem Józkiem miałbym umowę cywilno - prawną (podwykonawstwa).

2 (edytowany przez janek159 2020-07-01 11:28:56)

Odp: podwykonawca

wiedz jednak, że w umowach o roboty budowlane jest bardzo wysoki formalizm jeżeli chodzi o procedurę zawarcia umowy z podwykonawcą o podwykonawstwo,

zobaczysz to w umowie z zamawiającym

nie wiem czy się bardziej tym nie zmęczycie jak samą robotą.

3

bart66621 napisał/a:

Nie interesują mnie  kwestie  podatkowe  tylko ewentualne ominięcie wymogu zatrudnienia na podstawie  umowy  o pracę z Panem Józkiem miałbym umowę cywilno - prawną (podwykonawstwa).

Ustawodawca wprowadził wymóg zatrudniania na umowę o pracę. Zamawiający w SIWZ wskazuje czynności, które mają być wykonane przez pracowników zatrudnionych na umowę o pracę. W umowie Zamawiający wskazuje jak będzie weryfikował zatrudnienie i powinien przewidzieć karty z tytułu ewentualnych odstępstw.

4

jeżeli mówisz o art. 29 ust.3a to mowa jest o zatrudnieniu osób przez wykonawcę lub podwykonawcę ?.

tu wykonawca to jedna osoba, podwykonawca druga osoba,

więc ani wykonawca tu nie zatrudnia osób, ani podwykonawca