1

Temat: Podwykonawca a JEDZ

Witam w PN powyżej progu w SIWZ jest zapis, iż: Wykonawca, który zamierza powierzyć wykonanie części zamówienia podwykonawcom, w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia z udziału w postępowaniu zamieszcza informacje o Podwykonawcach w swoim JEDZ oraz składa JEDZ tych podwykonawców w zakresie weryfikacji podstaw do wykluczenia.
1. Czy jeżeli nie został załączony JEDZ podwykonawcy to wzywam do uzupełnień z art. 26 ust. 3?
2. Czy w jednym wezwaniu mogę wezwać do złożenia dokumentów z art. 26 ust.1?

2

Odp: Podwykonawca a JEDZ

czy nie uważasz że art. 26.1 będziesz mogła zastosować dopiero po uprzedniej  weryfikacji Jedza podwykonawcy?

zakładam że mówisz o wezwaniu do tego samego wykonawcy.

3

Oczywiście że tak, zupełne zaćmienie, czyli wzywam do JEDZa od podwykonawcy na podstawie art.26 ust. 3, weryfikuje i dopiero art. 26  ust. 1

4

Mam jeszcze pytanie a co z  art. 25ust. 5 ustawy pzp Zamawiający ma prawo żądać ( a nie obowiązek), aby wykonawca w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia z udziału w postępowaniu, czy skoro mam zapis w SIWZ że wykonawca składa JEDZ dla podwykonawców w zakresie weryfikacji podstaw do wykluczenia, to muszę żądać JEDz czy nie? Sama się już pogubiłam.

5 (edytowany przez memphis 2020-07-06 08:31:18)

SIWZ jest świetością. Jeśli żądałaś, to musisz się teraz tego trzymać.

6 (edytowany przez Ruda26 2020-07-06 10:09:35)

A na jakiej podstawie  powinnam wezwać do uzupełnienia JEDZ od podwykonawcy  - art. 26 ust 3 w nawiązaniu do art.25a ust 5?

7

Ruda26 napisał/a:

A na jakiej podstawie  powinnam wezwać do uzupełnienia JEDZ od podwykonawcy  - art. 26 ust 3 w nawiązaniu do art.25a ust 5?

Art. 26 ust. 3 ze wskazaniem punktu SIWZ, który o tym mówił.

8

Dzieki wielkie