Temat: sposób obliczenia ceny - odrzucenie oferty
Witam,
proszę o informację czy zamawiający mógł mnie odrzucić z postępowania z uwagi na wskazanie formuły 2 obliczenia ceny kosztorysowej tj. wyliczenia cen jednostkowych.
Oferta wraz z podpisanymi kosztoryswami ofertowymi - powinny zawierac wyliczenie ceny słuace do okreslenia kwotyofertowej. Wymagany jest kosztorys wykonany metoda uproszczona (tj. iloczyn ilosci robót wskazanych w przedmiarze oraz cen jednostkowych bez rozdzielenia na robocizne, materiały
i sprzet ? zgodnie z §2 ust. 1 Rozporzadzenia Ministra Infrastruktury w sprawie okreslenia metod
i podstaw sporzadzania kosztorysu inwestorskiego z dnia 18 maja 2004r. Dz. U. Nr 130 poz. 1389)
oparty o przedmiar robót oraz Specyfikacje Techniczna Wykonania i Odbioru Robót Zamawiajacego.
W cenie naley ujac wszystkie roboty zwiazane z ww. dokumentacja.
Kosztorys ofertowy moe byc
opracowany na podstawach dowolnie przyjetych przez wykonawce.
Nie dopuszcza sie uwzgledniania upustów
Złożyłem kosztorys na podstawie przedmiaru gdzie wskazano ilość oraz iloczyn robót. niemniej ilość jednostkowa została wyliczona z ceny przez iloraz.
Zostałem odrzucony z uwagi na błędne wskazanie kosztorysu uproszczonego. Gdzie uzasadniono :
Koztorys ofertowe są niezgodne z SIWZ; wymagane były kosztorysy wykonane metodą uproszczoną tj iloczyn ilości robót wskazanychw przedmiarze oraz cen jednostkowych zgodnie z 2ust 1 rozpocządzenia mininstra infrastruktury w sprawie określenia metod i podstaw sporządzania kosztorysu inwestosrksiego z dnia 18.05.2004r. dz u . nr 130 poz 1389)
Wykonawca sporządził kosztorys mtodą uproszczoną lecz ceny jednostkowe poszczególnych robót wyliczone są przez podzielenie wartości w/w robót przez ilośc robót z przedmiary.
Podstawa prawna oferta odrzycona na podstawie art 89 ust 1 pkt 2 ustawy pzp. Treść oferty nie opowiada treści SIWZ, prawidłowośc i jednolitość kosztorysu ofertowego w poróbwaniu z przedmiarem jest kluczowa. Rozbieżność pomiędzy nimi są traktowane jako błąd Wykonawcy i są podstawą do odrzucenia oferty.
Czy z uwagi na wskazanie dobrowolności przedłożenia kosztorysu w wersji uproszczonej zamawiający miał prawo odrzucenia z postępowania? Czy można się od tego odwoływać czy jest to rzeczywiście niezgodnośc z siwz ?