Temat: wadium w przeatrgu powyżej progu unijnego
czy można już nie żądać wadium w przetargu powyżej progu unijnego??
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → wadium w przeatrgu powyżej progu unijnego
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy można już nie żądać wadium w przetargu powyżej progu unijnego??
Skąd ten pomysł, nie słyszałem aby uchylono art. 45 ust.1 PZP
chyba w tarczy 4.0 coś takiego miało być
już znalazłem http://dziennikustaw.gov.pl/D2020000108601.pdf art 77 pkt 24
chyba od 1 lipca wchodzi
Masz rację też to znalazłem choć łatwo nie było. Zastanawiam się dlaczego tych wszystkich zmian do PZP nie ujęto łącznie w art. 49 gdzie wprowadzono zwolnienie od obowiązku publikacji ogłoszeń na tablicy ogłoszeń.
już znalazłem http://dziennikustaw.gov.pl/D2020000108601.pdf art 77 pkt 24
chyba od 1 lipca wchodzi
A skąd ta data 01 lipca ?
Ustawa w tym pkt. weszła w życie w upływie 7 dni od dnia ogłoszenia (23.07.).
Ustawa w tym pkt. weszła w życie w upływie 7 dni od dnia ogłoszenia (23.07.).
no to popełniłam błąd... :-( 26 czerwca 2020r. przesłałam ogłoszenie do publikacji w DzUUE :-( i nie zażądałam wadium. Postępowanie dofinansowanie ze środków UE. Czy ktoś wie jakie są konsekwencje w tym zakresie?
Taki czyn to co najwyżej uchybienie formalne. Tym bardziej, że oferty będą składane w terminie obowiązywania zmienionej ustawy.
Nic takiego się nie stało. Mogłaś żądać wadium i po 01.07 zmodyfikować postępowanie w tym zakresie więc wychodzi na to samo.
Poza tym, żeby wlepić korektę, kontrolujący musi udowodnić, że brak wadium spowodował lub mógł spowodować uszczerbek dla budżetu UE. Nie wiedzę podstaw dlaczego brak wadium miałby np. ograniczać konkurencję - jest wręcz przeciwnie.
Otrzymałam takie zapytanie :
"Prosimy o ponowną weryfikację podstawy prawnej odstąpienia od wymogu żądania wadium. Mając świadomość, że ustawa z dnia 19 czerwca 2020 r. o dopłatach do oprocentowania kredytów bankowych udzielanych przedsiębiorcom dotkniętym skutkami COVID-19 oraz o uproszczonym postępowaniu o zatwierdzenie układu w związku z wystąpieniem COVID-19, która weszła w życie z dniem 24 czerwca 2020 r. daje Zamawiającemu możliwość odstąpienia od wymogu żądania wadium (art. 77 pkt 24) to jednak zgodnie z art. 103 ust. 5 art. 77 pkt 24 i art. 93, weszły w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia tejże ustawy, a do postępowań wszczętych i niezakończonych przed dniem wejścia w życie tych przepisów zastosowanie miały dotychczasowe przepisy PZP. Biorąc pod uwagę moment wszczęcia niniejszego postępowania w ocenie wykonawcy brak obowiązku żądania wniesienia przez wykonawców wadium, jeżeli wartość zamówienia jest równa lub przekracza tzw. ?progi unijne? nie będzie miała tutaj zastosowania"
Postępowanie wszczęte przed 01 lipca powyżej progów unijnych, nie zażądałam wadium. Co w takiej sytuacji zrobić? zmienić SIWZ i ogłoszenie i zażądać wadium a następnie znów zmienić SIWZ i usunąć wadium? Proszę o radę, jak odpisać wykonawcy?
Zważywszy, że teraz nie możesz tej kwestii pominąć, najpoprawniej byłoby zmienić SIWZ i żądać wniesienia wadium, gdyż literalnie w momencie wszczęcia postępowania był to obowiązek.
Zważywszy, że teraz nie możesz tej kwestii pominąć, najpoprawniej byłoby zmienić SIWZ i żądać wniesienia wadium, gdyż literalnie w momencie wszczęcia postępowania był to obowiązek.
ok, dziękuję, tak też zrobię:-) no ale czy później mogę zrezygnować z wadium? i znów zmienić SIWZ w tym zakresie?