1

Temat: Unieważnienie postępowania

08.08 upłynął termin związania ofertą. zamawiający nie wystąpił do wykonawców o przedłużenie terminu , ani żaden z wykonawców nie wystąpił z takim wnioskiem. Tak się składa ze oferta naszej firmy była ofertą najwyżej ocenioną. 12.08 zostaliśmy wezwani do uzupełnienia dokumentów już przesłanych  dokumentów. Uzupełnienie złożono z zachowaniem wyznaczonego terminu. W dniu dzisiejszym zamawiający unieważnił postępowanie z uwagi na fakt iż minął termin związania ofertą. Czy w tej sytuacji mamy jakiś ruch czy pozamiatane ????

2

Odp: Unieważnienie postępowania

"Zamawiający informuje, iż zobowiązany był podjąć decyzję o unieważnieniu
przedmiotowego postępowania na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 7) ustawy Pzp,
gdyż postępowanie obarczone jest niemożliwą do usunięcia wadą
uniemożliwiającą zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie
zamówienia publicznego. Wada polega na tym, iż rozstrzygnięcie postępowania
nastąpiłoby po upływie terminu związania ofertami i upływie terminu ważności
wadiów oraz braku wezwania w stosownym czasie Wykonawców do przedłużenia
terminu związania ofertą i ważności zabezpieczeń wadialnych".

3

Zamawiający postąpił niepoprawnie, ponieważ nie jest to wada postępowania. Zamawiający powinien normalnie wybrać ofertę najkorzystniejszą i podpisać umowę, ponieważ Wasza oferta nie podlega odrzuceniu.

Jeśli Zamawiający nie odrzucił Waszej oferty i nie jest to przetarg powyżej progów, to zostaje tylko poinformowanie o czynności niezgodnej z ustawą...

4

Zamawiający nie odrzucił naszej oferty, ani nie wybrał jej jako najkorzystniejszej. Nie był to przetarg powyżej progów. Poinformowanie o czynności niezgodnej z ustawą należałoby wysłać do Zamawiającego ?

uzasadnienie unieważnienia:
(...) O ile ustawa Pzp dopuszcza możliwość zawarcia umowy w sprawie
zamówienia publicznego po upływie terminu związania ofertą, to wybranie oferty,
którą Wykonawca nie jest związany, narusza prawo (KIO 1924/12, wyrok KIO z
dnia 24 września 2012r. LEX nr 1223117). i wiele innych odwołań do wyroków KIO......

5

Jak dla mnie to zamawiający chciał unieważnić to postępowanie, więc znalazł sobie przesłankę, IMO idiotyczną.

6

Zamawiający posługuje się wyrokiem z 2012 roku...
Polecałem uchwałę KIO/KU 24/19.

7

dokładnie takie samo mam wrażenie - chciał unieważnić i unieważnił.

Frank napisał/a:

Jak dla mnie to zamawiający chciał unieważnić to postępowanie, więc znalazł sobie przesłankę, IMO idiotyczną.