1

Temat: protest ad. wyboru oferty

oferta wybrana, wpłynął protest dot. robót, że wybrana oferta nie wykazała takiego zakresu robót jakie chciał zamawiający. firma istnieje od tego roku a wkazala roboty z lat poprzednich?/nie ma o tym mowy w proteście/ co ja mam zrobić? żądać dodatkowych wyjaśnień? skąd ta roznica w latach?
protest dotyczy 2 ofert, tej najkorzystniejszcej i nastepnej /dla mnie powyżej mojej kwoty, ale zarzuty nieprecyzyjne/ to co protest uzasadniony w częsci? jesli uznam ze faktyvcznie ofert najkorzystniejsza nie powinna byc wybrana? POMOCY!!!!!

2

Odp: protest ad. wyboru oferty

marcin napisał/a:

skąd ta roznica w latach?

Sie zastanawiam co robił zamawiający przy sprawdzaniu ofert... wink

3

hmmmm....aktualnie pozostaje szkolenie z pierwszej pomocy wink

4

Marcin przy nieprecyzyjnych Twoich informacjach, sądzę, że należy uwzględnić protest i dokonać czynności bezprawnie zaniechanej.

5

co to znaczy agatoanno?

6

nic już nie żadać do wyjasnienia od tej wybranej firmy?

7

marcin a o czym jest mowa w proteście, bo tak naprawdę to nie napisałeś
co znaczy "nie wykazała takiego zakresu"
pobieżnie oceniając to co napisałeś to agata podała receptę, ale może dodasz coś więcej to odpowiemy dokładniej

8

wymagane było dołaczyc wykaz robót o podobnym zakresie jak zamawiajacego. mój zakres to docieplenie ścian, stropodachu,wymiana inst. co, wykonanie wentylacji, remont instalacji elektrycznej, itp.
w ofercie były załaczone tylko roboty ad. docieplenia. wezwalem do uzupełnienia referencji na pozostałe rzeczy tj. głownie na elektryke i inst. co.
protest dotyczy tego, że nigdzie nie ma mowy o wykonywaniu wentylacji i instalacji elektrycznej

9

a na dodatek otrzymałem umowe spólki, z której wynika ze powstała w tym roku, a roboty, które złaczyli w ofercie wykonane były w latach ubiegłych!!!!! /w protescie tego nie ma/, jest za to pytanie dlaczego firma nie złozyła sprawozdania? /dla mnie dlatego ze powstała w tamtym roku, wiec trudno o sprawozdanie/

10

Co do wykazu robót - jaki warunek taki wykaz - jeśli nie sprecyzowano o jakie konkretnie roboty chodzi to nie można teraz wymagać że wykonawca nie wykazał doświadczenia we wszystkich branżach
Co do spółki - jaka to spółka?
Co do sprawozdania - czy chodzi o finansowe?
Ja rozumiem że protest powoduje pewną nerwowość ale napisanie czytelnie o co chodzi ułatwi życie chcącym pomóc bo na takie enigmaty to aż nie chce sie odpowiadać

11

spólka cywilna, chodzi o sprawozdanie finansowe.
problem taki,że sc powstała w 2007 roku, a wykaz robót jest nawet z roku 2006 i 2005.

12

Marcin chyba nie powiesz że żądałeś od wykonawców wykazania się drobiazgowo tym co teraz chcesz zamówić - to bez sensu, jeżeli robisz docieplenia to wymaga się dośw. w dociepleniach (istotnym może być np. wysokość obiektów - pow. 12 m  czy do 12) a z tym sprawozdaniem to o co chodzi, żądałeś wykazaniem się jakimś konkretnym potencjałem ekonomicznym czy co?

13

SC nie jest wykonawcą tylko grupą wykonawców składających oferte wspólną i te roboty pewnie zostały wykonane przez jeden z podmiotów ją tworzących.
Co do sprawozdania to nie pamietam dokładnie ale SC chyba nie musi go sporządzać - głowy jednak nie dam

14

ja sie nie czepiam drobiazgów tylko ten co złozył protest. dla mnie wystarczyło że wykazał roboty. teraz mam ten problem , że wykaz robót obejmuje lata 2005-2006 i 2007 a sc powstała w 2007. wiec czesc tych robot jakby nie dotyczyła się tej spólki, ktora załozyła ofertę?

15

Powtarzam - to nie SC składa oferte tylko masz oferte złożoną wspólnie przez wykonawców (którzy akurat w Twoim przypadku są SC - równie dobrze mogłoby to być konsorcjum - o różnicy miedzy konsorcjum a SC napisaliśmy z Piotrkiem kiedyś elaborat wiec nie bede wyjaśniał różnicy wink ). Moment powstania SC nie ma nic do rzeczy - podejrzewam że oprócz wykazu żądałeś też referencji - jeśli wystawione są na którkolwiek z podmiotów tworzących SC to wykaz jest OK i protest możesz spokojnie wysłać na drzewo w tym zakresie

16

Marko, a mogę dla spokoju własnego sumienia protest uznać na podstawie art. 183 ust.5. cofnę sie do punktu dot. wyboru najk.oferty, wezwe ich dio wyjasnienia tych rozbiezności w latach. bo może powinni mi złozyc sprawozdania finansowe za lata poprzednie, a nie tylko za rok 2007. złożą ok, nie złożą odrzucam?

17

a po co ci te sprawozdania - stawiałeś jakiś warunek - bo jeżeli nie to nie masz prawa ich żądać

18

tak, był warunek za ostatnie trzy lata. mam za 2007, bo spólka wtedy powstała. ale skoro mogę uznać wykaz robót z lat poprzednich 2005 i 2006 bo dotyczą się osób, które uczetniczą w spółce. to w takim razie powinni przedstawic też sprawozdania finasowe za lata poprzednie.

19

marcin napisał/a:

tak, był warunek za ostatnie trzy lata.

To nie jest warunek Marcin - jaki postawiłeś warunek?

20

podejrzewam Marcin że nie postawiłeś żadnego warunku i bezprawnie żądałeś tych oświadczeń, czy tak jest ? a jak nie to jaki był ten warunek?

21

pomyłka oczywiście chodziło o sprawozdania

22

wykonawca posiada w okresie ostatnich 3 lat srednioroczne obroty netto wysokości równej oferowanej ceny.
na potwierdzenie warunku: sprawozdania finasowe za te lata,  a w przypadku wykonawców nie zobowiązanych do sporzadania sprawozdań, inne dokumenty okreslajace obroty

23

no i już jaśniej - tak powinienes wezwać do uzupełnienia, więc jeżeli ten protest odnosił się dotego to powinieneś go uznać ale ty piszesz że protest dotyczy zakresu robót to może podaj jeszcze jak brzmiał ten twoj warunek dot. robót

24

tak, protest dotyczy w szczególności zakresu robót, że wykazane roboty nie są podobne zakresem do zakresu prac jakie mają być u mnie wykonane. /wg mnie oferta firma spełnia wymagania, z tym , że w wykazie ujęła roboty przed powstaniem spółki cywilnej/
Marko uważa, że mogli, ale czy nie powinni złozyć też sprawozdań finansowych za tamte lata? 2005,2006? w końcu musieli mieć jakąś działalność skoro wykazali roboty? ale mam kosmos???? /w proteście nie ma nic na temat sprawozdań za tamte lata, no bo SC od 2007 roku/

25

Skoro przepisy nie wymagają od nich sporządzania to nie możesz ich do tego zmuszać - w uzupełnieniu powinni złożyć rachunki zysków i strat