1

Temat: Dzielenie zamówienia

Mam do ogłoszenia przetarg na realizacje projektu z UE - termomodernizacja 2 budynków. Każdy budynek ma opracowaną osobna dokumentację projektową. Zastanawiam się czy podział pN na 2 części jest tu obowiązkowy. Czy ogłaszając to zadanie bez podziału naruszę ustawę? Wartość inwestycji ok. 2mln. Z zasady nakazane są podziały ale do końca nie przekonują mnie zapisy w art 5 jakoby był to obowiązek w każdym przypadku.

2

Odp: Dzielenie zamówienia

Dlaczego nie chcesz dopuścić możliwości składania ofert częściowych. W tym przypadku łatwo i bezboleśnie można i powinno się to zrobić.

3

Nie ma przepisu, który nakazywałby podział zamówienia na części. Nie ma przepisu, to nie ma naruszenia.

4

marekw2 napisał/a:

Dlaczego nie chcesz dopuścić możliwości składania ofert częściowych. W tym przypadku łatwo i bezboleśnie można i powinno się to zrobić.

To nie tak że nie chcę. Zasada dzielenia a potem uzasadniania niedokonania podziału w protokole stała się już koniecznością a właśnie nie ma takiego nakazu w przepisach. Stąd te rozmyślenia.....

5

mam podobnie robimy nakładki na 4 drogach gminny krótkie fragmenty (pojedyncza droga kolo 40 - 50 tys) dzielnie moim zdaniem w takim przypadku nie ma sensu natomiast jak miałem termomodernizacje 2 budynków wartość około 300 tyś każdy to podzieliłem

6

W przypadku termomodernizacji jak najbardziej -dopuścić składanie ofert częściowych.

7

dziękuję wszystkim za opinie smile