1

Temat: Wadium

W postępowaniu prowadzonym w formie papierowej jeden z wykonawców przesłał nam na adres mailowy Wadium -gwarancję ubezpieczeniową w postaci elektronicznej (Wadium złożone przed upływem terminu składania ofert). Czy takie Wadium należy uznać? Wydaje mi się że tak. Wadium złożone jest w oryginale i zabezpiecza ofertę. Czy w takiej sytuacji mogę powołać się na art. 78'1 k.c. oraz covid? Postępowanie będzie kontrolowane (dofinansowanie ze środków UE). Czy ktoś ma może jakąś opinię lub wyrok by się nim podeprzeć?

2

Odp: Wadium

Czy ktoś coś w temacie ? wink

3

Wyroki 338/19 oraz 899/19 mogłyby potwierdzać Twoją tezę, ale ja tylko pobieżnie przeczytałem niektóre ustalenia.

4

Wg mnie nie możesz przyjąć takiego wadium, ale decydujące mogą tu być zapisy SIWZ.
Czy w SIWZ była dopuszczona postać elektroniczna wadium?

5

Odpowiedź może nie na temat, ale niech mi ktoś wyjaśni w jakim celu dodajecie sobie i innym pracy a często i problemów j.w. żądając wadium tam gdzie nie jest ono wymagane?

6

Tylko tyle - jeśli w postępowaniu "papierowym" dopuściliście formę elektroniczną w warunkach - to nie ma problemu, jeśli nie - to należy przyjąć, że wadium złożone nie prawidłowo.
ad. marekw2 - ano w takim celu, że wykonawcy wtedy bardziej się przykładają do postępowania i robią zgodnie z przepisami i terminami.

7

ad.cbud - co to znaczy bardziej się przykładają ? Od tego jest odrzucenie oferty, wadium z założenia ma na celu zapobieganie zmowom wykonawców i wycofaniu się najkorzystniejszego wykonawcy aby mógł wygrać kolega, który złożył droższą ofertę i ma chęć podzielić się zyskiem.

8

robią zgodnie z przepisami i terminami - np. ma na celu zapobieganie zmowom wykonawców i wycofaniu się najkorzystniejszego wykonawcy aby mógł wygrać kolega

9

Nie wiem jak inni ale ja przez 25 lat pracy w zamówieniach publicznych nie spotkałem się z taką sytuacją jak wyżej przedstawił cbud. Dlatego też wadium wymagam tylko tam gdzie zobowiązuje mnie do tego prawo.

10

a ja przez ten sam okres czasu spotkałem się i z tym i po prostu brakiem reakcji wykonawców na uzupełnienia lub wyjaśnienia jeśli oferta nie okazała się najkorzystniejsza. To też rodzi dodatkową robotę

11

To o czym piszesz to zupełnie inna sprawa i pewnie doskonale wiesz, że w takim przypadku nie masz prawa zatrzymać wadium. Jaką dodatkową robotę Ci to rodzi, wykonawca wypada z postępowania i tyle. Pamiętaj, że od kilku lat istnieje art. 24aa, który załatwia sprawę i nie interesują nas zupełnie oferty inne niż najkorzystniejsza.

12

w nowej ustawie nie ma 24 aa dla postępowań poniżej unijnych ;-(

13

Potwierdza się, że ustawa wprowadza wiele udogodnień i ułatwień...