Temat: Elektroniczna polisa i zaświadczenie z banku
Witam,
przetarg poniżej progów. W SIWZ opuszczono składanie dokumentów na potwierdzenie spełniania warunków i niepodleganiu wykluczeniu w następujący sposób:
1) w oryginale w postaci dokumentu elektronicznego lub w elektronicznej kopii dokumentu lub oświadczenia poświadczonej za zgodność z oryginałem na adres email pietraga@gmina.swidnica.pl lub
2) za pośrednictwem operatora pocztowego w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. – Prawo pocztowe (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz. 1041), osobiście lub za pośrednictwem posłańca. W takiej sytuacji dokumenty lub oświadczenia, o których mowa w rozporządzeniu, należy złożyć w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem.
Wykonawca złożył:
1. wydruk certyfikatu polisy, z którego wynika, iż jest on wygenerowany z pliku podpisanego podpisem elektronicznym przez gwaranta. Wykonawca wydruk ten poświadczył za zgodność z oryginałem.
2. wydruk opinii bankowej o posiadanej zdolności finansowej, z którego wynika, iż został wystawiony na podstawie art. 7 ustawy Prawo bankowe. Dodatkowo opinia została opatrzona podpisem elektronicznym przez pracownika banku. Wykonawca wydruk ten poświadczył za zgodność z oryginałem.
Czy w oparciu o zapisy SIWZ należy uznać, iż Wykonawca złożył dokumenty w prawidłowy sposób?
Z góry dziękuję za pomoc.