1

Temat: może nie na temat, ale prosze o Wasze opinie:-)

Hej, czy pracownik samorządowy zajmujący się przetargami w urzędzie miasta może podpisać umowę zlecenie na przeprowadzenie przetargu dla szkoły, która jest jednostką organizacyjną danego urzędu? Nadmieniam, że pracownik nie ma tego w zakresie obowiązków a do tej pory szkoła sama organizowała swoje przetargi.

2

Odp: może nie na temat, ale prosze o Wasze opinie:-)

hallo!!!! czy ktoś mógłby mi pomóc, proszę :-)

3

Moim zdaniem to nie

4

Może

5

lexus napisał/a:

Może

hej, a masz może jakieś opinie prawne w tej sprawie ? wole być pewna na 100% . Koleżanka taka sytuację ma w starostwie i też się zastanawia czy może świadczyć taka usługę.

6

Po godzinach pracy możesz sobie robić co tylko chcesz. Ja np. piszę sobie na forum smile
Chyba że w podpisanej umowie masz jakieś ograniczenia, ale wątpię.

Ważne żeby pracę dodatkową nie wykonywać w trakcie "głównej" pracy.

7

ok, a jak się ma ten artykuł:
"Art. 30. o pracownikach samorządowych
1.
Pracownik samorządowy zatrudniony na stanowisku urzędniczym, w tym kierowniczym stanowisku urzędniczym, nie może wykonywać zajęć pozostających w sprzeczności lub związanych z zajęciami, które wykonuje w ramach obowiązków służbowych, wywołujących uzasadnione podejrzenie o stronniczość lub interesowność oraz zajęć sprzecznych z obowiązkami wynikającymi z ustawy.
2.
W przypadku stwierdzenia naruszenia przez pracownika samorządowego któregokolwiek z zakazów, o których mowa w ust. 1, niezwłocznie rozwiązuje się z nim, bez wypowiedzenia, stosunek pracy w trybie art. 52 § 2 i 3 Kodeksu pracy lub odwołuje się go ze stanowiska".

8 (edytowany przez Olek 2020-11-20 18:40:14)

olimpia1981 napisał/a:

ok, a jak się ma ten artykuł:
"Art. 30. o pracownikach samorządowych
1.
Pracownik samorządowy zatrudniony na stanowisku urzędniczym, w tym kierowniczym stanowisku urzędniczym, nie może wykonywać zajęć pozostających w sprzeczności lub związanych z zajęciami, które wykonuje w ramach obowiązków służbowych, wywołujących uzasadnione podejrzenie o stronniczość lub interesowność oraz zajęć sprzecznych z obowiązkami wynikającymi z ustawy.
.

Jakbyś chciała przygotować ofertę wykonawcy dla jednostki, w której pracujesz, to zgoda.
W mojej opinii np. pracując dla dwóch urzędów po 0,5 etatu nie naruszasz żadnych przepisów. Tak samo będziesz jak zrobisz przetarg dla innej jednostki na umowę zlecenie. Gdybyś miała to w zakresie obowiązków to inna historia.

9

Nie zachodzi żadna przesłanka związana z zakazem. Nie mam problemu z tym i tak działam smile