1

Temat: pismo do Zamawiającego zamiast odwołanie do KIO

Witam
w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego poniżej progów unijnych, w dniu 22 grudnia jednocześnie zawiadomiono Wykonawców o odrzuceniu oferty Wykonawcy A i o wyborze oferty Wykonawcy B. Zgodnie z art. 180 ust. 2 ustawy pzp na odrzucenie oferty przysługuje odwołanie do KIO. Wykonawca dnia 23 grudnia b.r. napisał pismo do Zamawiającego,że nie zgadza się z odrzuceniem jego oferty i domaga się przywrócenia jego oferty i jej wyboru.
Wg Zamawiającego Wykonawca A nie ma racji.
Termin na wniesienie odwołania mija dnia 28 grudnia 2020 r.
Jak ma postąpić Zamawiający? Odpisać Wykonawcy dnia 29 grudnia 2020 r. że nie zgadza się ze stanowiskiem Wykonawcy A i poinformować go, że miał możliwość wniesienia odwołania do KIO i podpisać umowę z Wykonawcą B?

2

Odp: pismo do Zamawiającego zamiast odwołanie do KIO

Czy Wykonawca powołał się na art. 181 Ustawy PZP? Czy podał jakieś argumenty?

Ja, w podobnych sytuacjach, rozważam z Komisją Przetargową zarzuty Wykonawcy, robię notatkę służbową i zbieram podpisy komisji. Odpowiedzi udzielam tak szybko jak mogę - po co rozpoczynać dyskusję, że celowo czekało się tak długo z odpowiedzią.

3

Olek napisał/a:

Czy Wykonawca powołał się na art. 181 Ustawy PZP? Czy podał jakieś argumenty?

Ja, w podobnych sytuacjach, rozważam z Komisją Przetargową zarzuty Wykonawcy, robię notatkę służbową i zbieram podpisy komisji. Odpowiedzi udzielam tak szybko jak mogę - po co rozpoczynać dyskusję, że celowo czekało się tak długo z odpowiedzią.

Witam, Wykonawca nie powołał się na żadne przepisy . Napisał, że nie zgadza się z odrzuceniem jego oferty i chce przywrócenia i wyboru jego oferty. Napisał, że jego oferta nie powinna być odrzucona i podał dlaczego. Nie mam jak mu odpisać ponieważ osoba merytoryczna jest nieobecna w pracy

4

skoro nie podparł się niczym, to de facto nie wiadomo jak traktować albo art. 180.2 albo 181. Jeśli nie zastosował pierwszego, czyli procedury odwoławczej, to drugie wykonujesz spokojnie po swojemu. Jesli jesteś pewna to odpowiadasz, że podtrzymujesz decyzję i tyle.

5

Odpisujesz niezwłocznie, że Zamawiający podtrzymuje swoją decyzję, najlepiej uzasadniając dlaczego. Nie piszesz nic o KIO, bo wykonawca to wie.

6

Zgadzam się z powyższymi opiniami. Postaraj się odpisać (wraz z uzasadnieniem) jak tylko to będzie możliwe.

7

ok, dziękuję Wam bardzo. Oczywiście odpiszę:-)