Temat: Ogłoszenia o zamówieniu w DUUE
Witam wszystkich w Nowym Roku,
I nowej rzeczywistości w zakresie zamówień publicznych.
Wszedłem dzisiaj z czystej ciekawości aby sprawdzić ilość ogłoszeń o zamówieniu. Zamówień krajowych póki co zero. Jednak w DUUE opublikowano ponad 150 ogłoszeń o zamówieniu.
Myślę sobie "czyżby tyle instytucji było już przygotowane na nową ustawę?"
Otwieram jedno ogłoszenie. Nastepnie, drugie ... piąte... dzisiąte i ..... Zatrzymałem się zmieszany.
Albo Ja czegoś nie rozumiem, albo instytucje wpadły w niemałą pułapkę.
Mianowicie, Ogłoszenia wysyłane były do Dziennika 30.12.2020. Opublikowane dzisiaj.Wydaje mi się zatem, że Zamawiający powinien stosować przepisy nowej ustawy.
Zgodnie z art. 40. 1. starej ustawy zamawiający wszczyna postępowanie w trybie przetargu nieograniczonego, zamieszczając ogłoszenie o zamówieniu w miejscu publicznie dostępnym w swojej siedzibie oraz na stronie internetowej.
W połączeniu z art. 11 ust. 7d możliwa jest publikacja przez Zamawiającemu Ogłoszenia na swojej stronie po upływie 48h. Jakby nie było przypada to na dzień 01.01.2021 r.
Jest jednak małe ale. Przepis art. 130 ust. 1 nowej ustawy Pzp. Tutaj wskazano, że wszczęcie liczy się od momentu przekazania Ogłoszenia do publikacji DUUE.
Jakie zatem przepisy należy stosować? Patrzymy na nowy przepis i cofamy się wstecz do starej ustawy?
Macie jakieś pomysły?