1

Temat: Ogłoszenia o zamówieniu w DUUE

Witam wszystkich w Nowym Roku,
I nowej rzeczywistości w zakresie zamówień publicznych.

Wszedłem dzisiaj z czystej ciekawości aby sprawdzić ilość ogłoszeń o zamówieniu. Zamówień krajowych póki co zero. Jednak w DUUE opublikowano ponad 150 ogłoszeń o zamówieniu.

Myślę sobie "czyżby tyle instytucji było już przygotowane na nową ustawę?"

Otwieram jedno ogłoszenie. Nastepnie, drugie ... piąte... dzisiąte i ..... Zatrzymałem się zmieszany.

Albo Ja czegoś nie rozumiem, albo instytucje wpadły w niemałą pułapkę.

Mianowicie, Ogłoszenia wysyłane były do Dziennika 30.12.2020. Opublikowane dzisiaj.Wydaje mi się zatem, że Zamawiający powinien stosować przepisy nowej ustawy.

Zgodnie z art. 40. 1. starej ustawy zamawiający wszczyna postępowanie w trybie przetargu nieograniczonego, zamieszczając ogłoszenie o zamówieniu w miejscu publicznie dostępnym w swojej siedzibie oraz na stronie internetowej.
W połączeniu z art. 11 ust. 7d możliwa jest publikacja przez Zamawiającemu Ogłoszenia na swojej stronie po upływie 48h. Jakby nie było przypada to na dzień 01.01.2021 r.

Jest jednak małe ale. Przepis art. 130 ust. 1 nowej ustawy Pzp. Tutaj wskazano, że wszczęcie liczy się od momentu przekazania Ogłoszenia do publikacji DUUE.

Jakie zatem przepisy należy stosować? Patrzymy na nowy przepis i cofamy się wstecz do starej ustawy?
Macie jakieś pomysły?

2 (edytowany przez memphis 2021-01-04 16:26:01)

Odp: Ogłoszenia o zamówieniu w DUUE

Jak dla mnie przekazanie ogłoszenia do publikacji przed 1 stycznia definiujesz po staremu, czyli jeszcze nie jako wszczęcie postępowania.

3 (edytowany przez Olek 2021-01-04 18:11:10)

Moim zdaniem działanie było błędne. Analizowałem to wewnętrznie oraz z zewnętrzną kancelarią i ustaliliśmy, że wszystkie ogłoszenia muszą być opublikowane do 31.12. Chyba, że ktoś korzystał z przepisu o 48 godzinach od wysłania do publikacji, ale to rozwiązanie też jest wątpliwe. A jak wysyłali ogłoszenia do publikacji 30.12 to, moim zdaniem, nie mogą procedować zgodnie ze starą ustawą.

4

Jak Olek.

5

Też mi się tak wydaje. Trzeba zatem stwierdzić, że ok 270 ogłoszeń wysłanych w dniach 30-31.12 może być do unieważnienia. Pozwoliłem sobie przejrzeć losowo ok. 20 ogłoszeń. Wszyscy powołują się na stara ustawę. A Zamawiający ciekawi: Kontrwywiad, PGNIG; Skarb Państwa – Inspektorat Uzbrojenia; większe miasta (Gdańsk, Warszawa, Kraków, Poznań, Wrocław).
Zobaczymy czy jutro pokażą się ogłoszenia o zamówieniu z Polski smile

6

dla tych co jeszcze nie czytali:

https://www.gazetaprawna.pl/firma-i-prawo/artykuly/8061430,prawo-zamowien-publicznych-2021.html

Pozostaje chyba tylko poczekać na opinię UZP w tym temacie.

7

UZP uważa, że nie doszło do wszczęcia postępowania ani wg starej, ani wg nowej ustawy Pzp.